De Grote Ontwikkelingsquiz

Op 12 oktober wordt in LUX Nijmegen De Grote Ontwikkelingsquiz 2008 gehouden. In dit jaarlijks terugkerende multimedia-evenement gaat het om de vraag wie het meeste weet over ontwikkelingslanden en ontwikkelingssamenwerking....

1 Waarover gaat deze Gorilla? (verschenen op

29 december

2007)

A In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen spelen de Republikeinen in op de angstgevoelens voor moslimterrorisme die leven bij veel Amerikanen.

B Benazir Bhutto wordt vermoord in Pakistan na een campagnebijeenkomst voor de parlementsverkiezingen.

C Amerikaanse plannen voor een aanval op Iran, dat weigert haar atoomprogramma af te bouwen, worden bekend.

2 Zangeres, filmster en nu ook filmmaakster: de veelzijdige net 50 geworden Madonna draait nergens haar hand voor om. Nadat ze in Berlijn haar speelfilmdebuut Filth and Wisdom presenteerde, ging donderdag 13 juni 2008 op het Filmfestival van Cannes haar eerste documentaire I Am Because We Are in première. Voor welk probleem vraagt de documentaire aandacht?

A De vluchtelingenproblematiek in Darfur.

B Het probleem van Aidswezen in Malawi.

C De wereldwijde voedselprijzen.

3 ‘Topjaar bij goed doel door gulle donateurs’ kopte de Volkskrant op 6 augustus 2008. Gebaseerd op eigen onderzoek stelde de krant dat de opbrengst van de grootste twintig charitatieve instellingen in 2007 met 8 procent was gestegen tot 584 miljoen euro. De oorzaken voor die stijging worden vooral gezocht in het ouder en rijker worden van de Nederlander. Naast die top-20 zijn er uiteraard nog veel meer goede doelen in Nederland – waarvan ook een groot deel actief is op het terrein van ontwikkelingshulp. Welk van de onderstaande goede doelen ondersteunt niet per definitie activiteiten in ontwikkelingslanden?

A Anjer Fonds.

B Liliane Fonds.

C Wilde Ganzen.

4 In augustus 2008 ontstaat ophef over de toekenning van subsidie voor podiumkunsten in Nederland. Enkele gezelschappen dreigen naar de rechter te zullen stappen. Twee jaar geleden richtte een subsidieronde voor organisaties actief in internationale samenwerking soortgelijke reacties op. De publieke belangstelling daarvoor was beduidend minder groot, maar het ging om beduidend meer geld. De pot voor de podiumkunsten bevat zo’n 38 miljoen euro aan jaarlijkse subsidies. Hoeveel bedraagt die jaarlijkse subsidie in het MFS (Medefinancieringsstelsel) voor ontwikkelingsorganisaties?

A Ruim 300 miljoen euro.

B Ruim 400 miljoen euro.

C Ruim 500 miljoen euro.

5 Ruud Lubbers ging na zijn afscheid van de Nederlandse politiek werken bij de VN (als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen). Andere Nederlandse politici gingen hem voor of volgden hem. Naast Ruud Lubbers gaat het dan bijvoorbeeld om de oud-ministers Eveline Herfkens, Ad Melkert, Jan Pronk en Agnes van Ardenne. Wie van de volgende oud-ministers dient momenteel als Nederlandse vertegenwoordiger bij de voedsel- en landbouworganisatie van de VN (FAO) in Rome?

A Agnes van Ardenne.

B Jan Pronk.

C Eveline Herfkens.

6 De Ghanese voetballer Nii Lamptey is een van de vele bekende voetballers die een eigen goede doelenorganisatie heeft opgericht. Ook Nederlandse voetballers laten zich op dit terrein niet onbetuigd. Zo is Clarence Seedorf ambassadeur voor een organisatie die geld inzamelt voor projecten in Afrika. Hij heeft bovendien zijn eigen organisatie voor een goed doel opgericht. Hoe heet het initiatief van Clarence Seedorf op het snijvlak van sport en scholing?

A Goal4Africa.

B Champions for Children.

C Schools and sports.

7 Artsen zonder Grenzen moet euro 270.000 van het losgeld voor de vrijlating van de ontvoerde oud-medewerker Arjan Erkel terugbetalen aan de Nederlandse regering. Dat heeft het Federale Hof in Zwitserland bepaald. In 2004 kwam Erkel vrij na betaling van een miljoen euro losgeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken betaalde 770.000 euro, Arsten zonder Grenzen de resterende 230.000 euro. Buitenlandse Zaken vond dat de hulpverlenersorganisatie het hele bedrag moest terugbetalen, AzG vond van niet. Het Zwitserse hof heeft nu bepaald dat beide partijen de helft moeten betalen. Buitenlandse Zaken ging al twee keer in beroep –het departement wil iedere schijn vermijden dat de overheid losgeld betaalt voor ontvoerde Nederlanders.

In welk land werd de toenmalige medewerker van de hulpverlenersorganisatie Artsen zonder Grenzen Arjan Erkel in 2004 twintig maanden lang vastgehouden?

A Dagestan.

B Azerbeidzjan.

C Tsjetsjenië.

8 De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zijn het loket voor acties in Nederland voor hulp na rampen. In het verleden werden via Giro 555 van de SHO onder meer acties opgezet voor Darfur, Irak en Bam (Iran). Het grootste succes (althans in termen van donaties) was voor de tsunami die in december 2004 de kusten van onder meer Sri Lanka en Indonesië verwoestte. Ruim 200 miljoen euro werd met die actie opgehaald. Sindsdien zijn de SHO ook actief geweest naar aanleiding van de aardbeving in Pakistan (2005), de overstromingen in Suriname (2006) en de aardbeving op Java (2006). De opbrengsten voor deze acties liep uiteen van ruim 2 miljoen euro tot ruim 40 miljoen euro. Voor welk van de volgende rampen werd ruim 40 miljoen euro opgehaald?

A Aardbeving Pakistan 2005.

B Overstromingen Suriname 2006.

C Aardbeving Java 2006.

9 In het Amazonewoud op de grens van Brazilië met Peru heeft een helikopter unieke beelden kunnen schieten van een indianenstam van wie het bestaan tot hiertoe enkel maar werd vermoed. Op de beelden is onder meer te zien hoe twee indianen, volledig rood gekleurd, de helikopter met pijl en boog beschieten. De Braziliaanse natuurbeschermers en Survival International, een organisatie die de belangen van stammen wereldwijd behartigt, maakten de foto’s wereldwijd bekend.

Waarom verraden de beschermers van indianen hun verblijfplaats?

A Ze willen de Amazone-indianen in dorpen onderbrengen en onderwijs en gezondheidszorg aan hen leveren.

B Ze willen erkenning voor de rijke cultuur van de inheemse stammen.

C De aanwezigheid van de stammen werd betwijfeld door de houtkap-lobby, de foto’s waren het eerste tastbare bewijs.

10 Op de opiniepagina’s van de Volkskrant woedde in juni een discussie over het nut van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling NCDO. Die organisatie subsidieert met overheidsgeld voorlichting over ontwikkelingssamenwerking aan de Nederlandse bevolking. De 33 miljoen die het NCDO te verdelen heeft, zou verspild geld zijn. Geld voor ontwikkelingshulp moet niet worden besteed aan het vergroten van het draagvlak in Nederland, vonden de critici. Twee politieke partijen spanden samen in hun strijd tegen de NCDO. Welke?

A GroenLinks en de PVV.

B Het CDA en de CU.

C De SP en de VVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden