De Grote Griep

Minister Klink van Volksgezondheid mijdt praatprogramma’s zoveel hij kan. Maar nu de teleurstelling over de Mexicaanse griep groeit, had hij donderdag toch maar besloten naar Knevel & Van den Brink te gaan om het volk zelf uitleg te verschaffen....

Bert Wagendorp

Tot dusver stuurde hij de officiële regeringsafgevaardigde inzake griepzaken Roel Coutinho of de officiële regeringsadviseur nare virussen Ab Osterhaus, maar op die twee zijn de media even uitgekeken. Het Mexicaanse griepvirus wil hier nog niet echt lekker om zich heen grijpen, maar het heeft intussen wel de geloofwaardigheid van Coutinho en Osterhaus danig aangetast.

Vandaar dat Ab Klink zelf aan de bak moest.

Klink werd door Andries en Thijs stevig aan de tand gevoeld. In de vragen van de twee EO-jongens klonken boosheid en teleurstelling door. Je zag ze denken: ons was een ouderwetse plaag van bijbelse proporties voorspeld, en wat krijgen we? Een griepje. Of Ab die dooie mus even wilde uitleggen en snel een beetje.

Je zou opluchting verwachten nu het blijkt mee te vallen met de griep. Maar dat is dus niet zo. We zijn verontwaardigd. Stond er eindelijk eens iets te gebeuren in dit saaie land, gaat het weer niet door.

Behalve angst en huiver hadden de paniekverhalen van de afgelopen maanden ook voor een gevoel van opwinding gezorgd, en dat laten we ons niet graag afpakken.

Ik had donderdag zelf iets vergelijkbaars na het weeralarm van het KNMI. In verband met de aangekondigde gigawindstoten was ik speciaal op een overdekt terras gaan zitten om erbij te zijn als de hele boel de lucht in zou vliegen. Leuk spektakel. Toen het bij twee of drie lichte vlaagjes bleef en er nog geen koffiekopje rinkelde, voelde ik toch iets van de kater na een zwaar tegenvallende voetbalwedstrijd.

Op een gegeven moment geloof je er gewoon niet meer in. Je zit je na elk alarm te verheugen en als het dan keer op keer tegenvalt, ga je iets anders zoeken.

Die lekkere dubbele vaccinatie krijgen we dus ook niet. Ab Klink heeft 34 miljoen vaccins klaarliggen, maar daarvan zijn er maar zes miljoen nodig. En zelfs die worden natuurlijk alleen maar toegediend om het allemaal nog érgens op te laten lijken.

Ab Klink deed wat ie kon op tv. Hij moest na scherpe ondervraging door Andries en Thijs erkennen dat De Grote Griep was afgewaardeerd tot een gewoon griepje. Ab keek hierbij verontschuldigend: hij had het ook liever anders gezien. ‘Het lijkt mee te vallen’, zei hij, ‘en in zekere zin is dat jammer.’

Misschien had Ab (niet voor niks de partij-ideoloog van het CDA) ook gelezen over de Algemene Biddag van 28 november 1918, toen de Spaanse griep dermate huishield dat de regering geen ander reddingsmiddel meer zag dan het gezamenlijk afsmeken van Gods hulp.

Maar daar heb je natuurlijk wel iets serieus voor nodig en geen zomergriepje met een paar snotneuzen.

Helemaal hopeloos is de situatie nog niet. We móeten er rekening mee houden dat 20 tot 30 procent van de bevolking door de griep zal worden getroffen, zei Ab. En hoewel de verschijningsvorm mild lijkt, kán de griep nog ernstig worden.

Hij kon geen garanties geven en de kans werd zelfs steeds kleiner, maar we mochten het niet uitsluiten.

Enfin, dat was tenminste iets.

Overigens zei Klink vorige week nog dat mogelijk 30 tot 40 procent van de bevolking tussen de klamme lappen terecht zou komen. Maar dat hadden Andries en Thijs kennelijk niet gehoord, dus dat nieuwtje lieten ze, gelukkig voor de minister, lopen. Had Klink die neerwaartse trend ook nog moeten uitleggen.

De minister beloofde gelukkig dat we volgende week ondanks alles toch nog waarschuwingsfilmpjes krijgen. Wellicht kunnen die nog iets van de stemming redden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden