De grote fin-de-siècle V Zomer Quiz (aflevering 4)

12 vragen, 12 antwoorden, 12 letters, 1 woord. En dat 6 keer. U mag weer puzzelen, met deze grote fin-de-siècle-quiz - handig om te weten bij het zoeken naar het woord. De prijs: een fijne nouveau old timer uit de jaren tachtig. We nomineren er elke week een.

Bard van de Weijer
null Beeld Noel Loozen
Beeld Noel Loozen

De punk was voorbij, de ik-generatie was aan zet. Eind jaren tachtig droegen de mannen smalle lederen stropdasjes, vrouwen schoudervullingen. Er was Madonna, er was Andrew Ridgeley en Bret Easton Ellis werkte aan zijn derde novelle.

Geld verdienen was niet langer taboe en zo kon het gebeuren dat geestelijk vitale jongelui hun identiteit gingen ontlenen aan T-shirts met merklogo's. Fruit of the Loom (als je krantenwijk niet zo veel opleverde), Moschino of witte Nike-sokken in Penny Loafers onder een opgerolde spijkerbroek van Benetton.

Iedereen een yuppie.

En als je geen Mercedes SEC of Ferrari 328 GTB kon betalen, dan kocht je een auto die was opgesekst met merkkledingstickers. Zoals deze Peugeot 205 1.4 XR Lacoste.

Het Franse polomerk was eind jaren tachtig een tijdje heel erg chic. Het krokodilletje vertelde je omgeving dat je op tennis zat, smaak had, vermoedelijk in een bungalow woonde en op vakantie ging aan de Cote d'Azur. En dan niet op een camping in Grasse, maar echt aan de Rivièra.

De werkelijkheid was natuurlijk anders: je ging gewoon met de bus naar Lloret de Mar, maar zolang je in je Lacoste-Peugeot rondreed door Almelo, kon je voor iedereen de illusie in stand houden dat je Alex P. Keaton was. Mét dat lederen stropdasje.

Hoe werkt het?

Is het een meerkeuzevraag, dan noteert u de letter die staat vóór het door u gekozen antwoord. Is het een open vraag, dan noteert u de eerste letter van het antwoord of de gevraagde letter (let op: i en j zijn twee letters, aan de ij doen we niet). Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord. Wellicht handig om te weten: het is een honderdprocent-fin-de-siècle-quiz.

Na 6 afleveringen mailt u de 6 door u gevonden woorden naar: zomerquiz@volkskrant.nl. Inzenders van de juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op de auto. Inzenden vóór donderdag 25 augustus. Uitslag: maandag 29 augustus in V en op volkskrant.nl.

Inmiddels zijn ze met een lampje te zoeken, deze Peugeots 205 Lacoste, en zeker exemplaren die een beetje goed bewaard zijn gebleven. Zoals dit exemplaar. Wit van buiten met groene biesjes rondom en - o heerlijk detail - groene kunstgrasmatjes op de vloer. Uiteraard ontbreekt de krokodil niet. Met 94.877 kilometer op de teller vermoedelijk nog niet in de gevarenzone.

Dit is wat de markt 'een liefhebbersauto' noemt. Wat zoveel betekent als: lastig te verkopen, want nogal specifiek in zijn uiterlijk. Je moet ervan houden, zeg maar. Dat geldt niet voor de gewone 205 trouwens. Een goede, onverprutste (ook een marktterm) versie met een lage kilometerstand, en zeker de snelle GTi, heeft inmiddels klassiekerstatus en de prijzen beginnen aardig op te lopen.

Omdat er zo veel van verkocht zijn - volgens Wikipedia was het model de redder van het destijds in doodsnood verkerende Peugeot - rijden er nog flink wat van rond, maar bij de meeste moet je uit de buurt blijven.

Dit witte stijlicoon uit een wat minder stijlvolle periode heeft nog geen klassiekerstatus, behalve misschien als hij echt ongeschonden en origineel is. Maar hemel, als één auto ons doet herinneren aan de jaren tachtig, dan is het deze wel. Alleen al om die reden is hij kandidaat.

Als hij wint, en u wint hem ook, dan doen we er gratis twee witte Nike-sokken bij.

1. Dit is het einde. Wie schreef het boek? Eerste letter achternaam graag.

null Beeld
Beeld

2. Wat u zegt, een mooie illustratie voor het affiche. En het verhaal: Caruso-liefhebber sleept boot door de jungle om opera te kunnen beginnen. Uit wiens koker komt deze succesvolle film? Ook hier: eerste letter achternaam

null Beeld
Beeld

3. In de categorie tv-serie veroorzaakt piek in brillenverkoop. In dit geval van de Ray-Ban...

I. Wayfarer

B. Aviator

S. Justin

U. Balorama

null Beeld
Beeld

4. Jaaa, we dansen samen de ...

null Beeld
Beeld

5. Bij 1 beginnen en dan met de klok mee:

U. Dallas, Falcon Crest, The Bold and the Beautiful, Dynasty

V. Dallas, The Bold and the Beautiful, Dynasty, Falcon Crest

O. Dynasty, Falcon Crest, Dallas, The Bold and the Beautiful

A. Falcon Crest, The Bold and the Beautiful, Dynasty, Dallas

null Beeld
Beeld

6. Wandelkunstenaar, zou je deze Belg kunnen noemen. Duwde een smeltend blok ijs door Mexico-Stad. Liep met magnetische schoenen door Havana. Met een lekkende pot verf door Sao Paulo. Met schapen rond een vlaggemast. Wereldtopper, volgens Newsweek. Doet u maar de eerste letter van zijn voornaam om verwarring te voorkomen.

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

7. Radioprogramma waar je voor thuisbleef. Marcel van Dam niet, naar het schijnt. Niettemin winnar van de Zilveren Reissmicrofoon

null Beeld
Beeld

8. Futuristische veelontwerper van onder meer een stoel waarop je niet kon zitten, een televisietoestel waarnaar je liggend kon kijken en een buurtpaniekveroorzakende glazen uitbouw voor de Amsterdamse Waag. Eerste letter achternaam graag.

null Beeld
Beeld

9. Barfly. Welke bar?

null Beeld
Beeld

10. Coen verbraak schreef:

'Op vrijdagavond 23 november hief ze voor het laatst het glas. 'Het smaakt een beetje bitter', zei ze. Een paar minuten later zat ze bewegingloos in haar stoel. Maar haar gezicht leek bijna te stralen, zag haar zus Gerda. 'Ze straalde volkomen rust en geluk uit. Alsof ze zeggen wilde: dit was wat ik wou. Ze was bevrijd van de pijn, van het verdriet.' Ze is begraven op Zorgvlied, op 3 meter afstand van Dick Hillenius. In hetzelfde vak rust Hein Donner. Op een steenworp afstand liggen Annie Schmidt en Ischa Meijer.'

Over wie heeft verbraak het?
Eerste letter achternaam graag.

11. 'Sweetie, what are you drinking?' 'Oh this? Chanel No. 5.'

Apart trouwens dat de voornamen van alle hoofdrolspelers met dezelfde letter beginnen. Welke letter?

12 It was a bright cold day in April, and the clocks were striking thirteen.

F. 1981

G. 1982

H. 1983

I. 1984

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden