De grote fin-de-siècle V Zomer Quiz (aflevering 3)

12 vragen, 12 antwoorden, 12 letters, 1 woord. En dat 6 keer. U mag weer puzzelen, met deze grote fin-de-siècle-quiz - handig om te weten bij het zoeken naar het woord. De prijs: een fijne nouveau old timer uit de jaren tachtig. We nomineren er elke week een.

Carel Helder en Mirjam Bosgraaf
null Beeld Noël Loozen
Beeld Noël Loozen

Hoe breng je een klassiekerliefhebber in vervoering? Toon hem een auto met een lage kilometerstand. Een Mercedes W111 met minder dan 50 duizend op de teller staat garant voor glanzende ogen. Een eerste serie Renault 4? Zelfde effect. Merk, type of oorspronkelijke cataloguswaarde maken nauwelijks uit, als de cijfertjes van de klok niet voorbij de 49.999 zijn gerold, is elke auto - mits op respectabele leeftijd - begeerlijk.

Een lage kilometerstand is de heilige graal voor de autofiel. De reden is eenvoudig. Auto's van dertig, veertig, vijftig jaar oud met weinig op de teller ogen alsof ze zo de fabriek zijn uitgereden. De lak en het chroom zachtglanzend, het leder onbeschadigd en nog geurend als nieuw. Dit waren de auto's waar de liefhebbers van nu als kind in zaten. Deze auto's vormen de onbesmette link met het verleden en teleporteren de liefhebber terug naar zijn kindertijd. Om zo'n tijdmachine te bezitten, daar betalen ze grif voor.

Hoe werkt het?

Is het een meerkeuzevraag, dan noteert u de letter die staat vóór het door u gekozen antwoord. Is het een open vraag, dan noteert u de eerste letter van het antwoord of de gevraagde letter (let op: i en j zijn twee letters, aan de ij doen we niet). Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord. Wellicht handig om te weten: het is een honderdprocent-fin-de-siècle-quiz.

Na 6 afleveringen mailt u de 6 door u gevonden woorden naar: zomerquiz@volkskrant.nl. Inzenders van de juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op de auto. Inzenden vóór donderdag 25 augustus. Uitslag: maandag 29 augustus in V en op volkskrant.nl.

Jeugdtopia

Het gevoel is vergelijkbaar met de wereld waarin ook de Märklinliefhebber zich graag onderdompelt. Teruggetrokken op de zolderkamer aan de modelbouwtafel, waar rustieke Duitse arbeidershuisjes tussen glooiende heuvels zijn gestrooid, die worden doorkliefd door spoortunnels met gemetselde monden. Daar waar de plantsoentjes zijn aangeharkt, de mensen nog gewoon stoppen voor rood en geduldig wachten tot de trein is gepasseerd.

Een klassieke auto met een lage kilometerstand is de weerspiegeling van dit jeugdutopia. We voelden daarom opwinding toen we stuitten op deze Renault 21 TL in de kleur 'basislak rood'. Een model uit de jaren tachtig, bedoeld voor de beter gesitueerde Renaultrijder. Niet zo chic als de limousine Renault 25, maar met meer prestige dan de burgermans 18. En ook al ontworpen door Giorgetto Giugiaro, net als de Fiat Panda die we onlangs hier bespraken. Giugiaro was de man die de jaren tachtig vormgaf.

Deze basislakrode 21 doet klassiekerliefhebbers watertanden. Kijk even mee naar de kilometerstand: 44.916 km. De veloursgrijze zittingen: smetteloos, net als de matjes achterin. Een ogenschijnlijk volmaakt exemplaar dat vermoedelijk niet makkelijk meer te vinden is, uit een tijd waarin Renault misschien zijn grandeur had verloren, maar waarin toch interessante modellen verschenen.

Daar heeft de liefhebber vast grif geld voor over. Zou je denken. Niets is minder waar. Deze Renault 21 TL staat gewoon te koop op Speurders.nl. Niks liefhebberssite. De ontluistering is compleet als we de prijs zien: 595 euro, inclusief APK tot eind november. Nog geen zeshonderd euro voor een icoon uit de jaren tachtig. In nieuwstaat, gecreëerd door een van de grootste ontwerpers aller tijden. Een jeugddroom voor een habbekrats, en niemand die haar wil?

1. De eerste aflevering van zijn bekendste serie verscheen op1 januari
1980 in de Chronicle (VS). Toen hij vijftien jaar later stopte,
hingen zijn cartoons op koelkasten en prikborden over heel de wereld.
Wie? Eerste letter achternaam graag.

null Beeld
Beeld

2. Nog een tekenaar. Onder welk pseudoniem?

null Beeld
Beeld

3. Hoe heet de auto?

null Beeld
Beeld

4. 850 winkels. 110 eetgelegenheden. Zwembad. Kopieën van Columbus' Santa Maria en winkels uit de Parijse Rue Faubourg-St. Honoré. Guillotine. Vieronderzeeërs. Midgetgolfbaan. 11 warenhuizen. IJshockeyveld. Bassinmethaaien. Pretpark. En alles onder 1 dak. In welke Canadese stad verrees deze kroon op de westerse beschaving?

5. Selbstportrait als Holländerin. Als dit geen Duitsneo-expressionisme uit de jaren tachtig is, eten we onze hoofdkap op, lezer.
T/m 26 oktober kunt u trouwens naar het Groninger Museum
voor een tentoonstelling over de zogeheten Neue Wilde. De schepper
van dit werk, een van twee schilderende broers, is vaak de getalenteerdste van de groep genoemd. Noteert u de eerste letter van zijn achternaam.

null Beeld
Beeld

6. Cultheld. Een van de zeldzame (ex-)voetballers over wie een musical
is gemaakt.Volgens een bekende cabaretier de enige profvoetballer die
keurig elk jaar contribu... Nee, kom op, zeg. Meer zeggen we niet.
Eerste letter achternaam.

null Beeld
Beeld

7. Interessant boek, uit 1999: De nieuwe kaaskop. Over Nederland en de Nederlanders in de jaren negentig. Waarin de zoektocht naar de androgyne mens bijvoorbeeld, zoals je die wel trof onder vrouwelijke intellectuelen. In hetzelfde jaar in de echte wereld houdt het tijdschrift Psychologie een enquête. Wat vinden vrouwen het aantrekkelijkste deel van hun lichaam?

W. Haren
X. Borsten
Y. Rug
Z. Benen

8. En mannen?

H. Handen
S. Schouders
B. Benen
P. Geslachtsdeel

9. Eens kijken wat de encyclopedie ervan zegt: '... is een naam voor
Amerikaanse gitaarrock die in de late jaren tachtig ontstond in Seattle in de Verenigde Staten. ... kwam voort uit de noise rock en alternatieve rock en koppelt de strakke eenvoud van de punk en indierock aan het overstuurde gitaargeluid van de heavymetal.' Any idea?

P. Grunge
B. Garage
V. Grindcore
D. New wave

10. Waarmee zou hij beroemd
worden?

B. Mode
D. Zingen
E. Goochelen
Z. Elfstedentocht

null Beeld
Beeld

11. Succesvol yuppen-romkomdram met hoog jarentachtighaar. Op de pont tussen Staten Island en Manhattan observeerde kostuumontwerpster Ann Roth 's morgens New Yorkse vrouwen die op kantoor de sneakers voor pumps verwisselden. Ze wilde de vrouwen in de film zo realistisch mogelijk kleden. Welke film?

null Beeld
Beeld

Kiekje van Madurodam, 1993. Op de voorgrond een trein van de
Nederlandse Spoorwegen. Daarachter een in de jaren negentig geopend hotel. Weer daarachter De Hef. Als dat alles je niet doet denken aan een Rotterdamse schrijver en/of dichter, weten we het niet meer.

N. Vaandrager
O. Deelder
P. Kneepkens
R.Waskowsky

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden