De grote fin-de-siècle V Zomer Quiz (aflevering 2)

Aflevering 2 van de grote V Zomer Magazine fin-desiècle-quiz, die, laat u niet misleiden, ook de jaren tachtig omvat. Handig om te weten bij het zoeken naar het woord. Onze speurtocht naar de prijs brengt ons deze week bij de lelijkste Volvo ooit.

Beeld Noel Loozen

Krakersrellen, jeugdwerk- loosheid, massabetogingen tegen kernwapens - het bleef nog lang onrustig in de jaren tachtig. In deze baaierd van onrust was er een bastion van rust: de Volvo 300. De blikgeworden kalmte, ontsproten aan de moederschoot van DAF. Officieel een Volvo, maar genetisch een onvervalste truttenschudder met jarretelaandrijving.

De 300 was eigenlijk voorbestemd de nieuwe DAF te worden, maar het lukte de Nederlandse automobielmaker niet hem in productie te krijgen. Na de overname door Volvo van DAF's autotak, werd hij onderdeel van de Zweedse familie, al werd hij gemaakt in Nederland en kreeg hij aanvankelijk ook het pientere pookje mee, de Variomatic.

De wat sullige vormgeving en de sterke link met DAF deed het imago van de Volvo 300 geen goed. Wat evenmin hielp, was dat hij vooral gereden leek te worden door bijna-gepensioneerden en door bebaarde leraren in corduroybroeken en PPR-buttons op de wollen trui.

12 vragen, 12 antwoorden, 12 letters, 1 woord. En dat 6 keer. U mag weer puzzelen, met deze grote fin-de-siècle-quiz. Klik hier voor aflevering 1.

Er sprak meer tegen de 300, die werd gezien als armeluisvolvo. Waar de tandarts, de huisarts en de dierenarts een 'echte' bezaten, reed het minder kapitaalkrachtige volksdeel in de Nederlandse interpretatie van de robuuste Zweed, die een stuk kleiner ('compact') en goedkoper was.

Geen auto voor snelle jongens dus, maar de verstandige keuze voor nette kostwinners met een leuke baan in de boekhouding, die hun auto niet op de pof kochten, maar er jaren netjes voor hadden gespaard. Die er rustig mee reden, hem goed onderhielden en hun vervoermiddel bij sneeuw en pekel liefst in de garage lieten. Door die zorgzame behandeling bleef de 300-serie ook lang na zijn verscheiden zichtbaar op straat; tot diep in de jaren nul zag je hem geregeld. Inmiddels zijn ze zeldzamer en wordt het een model voor liefhebbers.

Dat sullige imago was trouwens niet terecht, want de wat lompe 300 had onvermoede talenten. Doordat hij achterwielaandrijving had en de transmissie achterin lag voor een ideale gewichtsverdeling, bleek hij het onverwacht goed te doen op het circuit. Hoewel hobbyracers liever ronddriftten in BMW 3-series en Alfa's 75, zag je in de jaren negentig op Zandvoort af en toe een Volvo 300 voorbijrazen. En hé, de Rijkspolitie had ze ook, dus zo traag zullen ze wel niet zijn geweest.

Drie decennia wist de 300 te omspannen, in diverse uitvoeringen, maar altijd in de wat hoekige gedaante die hij bij zijn geboorte had meegekregen. Ze worden inmiddels zeldzaam. De 340 die te koop staat bij Car Oké in Balk, lijkt afkomstig van zo'n goede huisvader. Met 68 duizend kilometer op de teller is dit exemplaar een standbeeld voor zijn soort. Mocht hij worden uitverkoren en mocht u hem winnen, dan moet u één ding beloven: niet ermee het circuit op.

Hoe werkt het?

Is het een meerkeuzevraag, dan noteert u de letter die staat vóór het door u gekozen antwoord. Is het een open vraag, dan noteert u de eerste letter van het antwoord of de gevraagde letter (let op: i en j zijn twee letters, aan de ij doen we niet). Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord. Wellicht handig om te weten: het is een honderdprocent-fin-de-siècle-quiz.

Na 6 afleveringen mailt u de 6 door u gevonden woorden naar: zomerquiz@volkskrant.nl. Inzenders van de juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op de auto. Inzenden vóór donderdag 25 augustus. Uitslag: maandag 29 augustus in V en op volkskrant.nl.

VRAAG 1

Jaren tachtig, Neoromantiek. To Cut A Long Story Short: welke groep is hier zo piratesk uitgedost?

Beeld Fabio Nosotti/CORBIS

VRAAG 2

Het is het enige radioprogramma met 100 procent muziek en 100 procent gesproken woord. De uitzenddata zijn 276 of 1.737 april 1985, de rubrieken heten 'Achterstallige post', 'De eierstokkencassette' en 'Wie zullen we nu weer eens bellen'. De naam is Frans en zou betekenen: 'Lawaaierige overpopulaire muziek zoals die uit een draaiorgel komt.' Kortom, u luistert naar ...

VRAAG 3

Eerst had je de oudheid. Toen kreeg je het classicisme. Daarna het neoclassicisme. En in de jaren tachtig van de 20ste eeuw deed meneer het nog een keer vrolijk over, zoals hier in Montpellier. En als we zeggen 'meneer', dan bedoelen we natuurlijk ... Noteert u de vierde letter van zijn achternaam.

VRAAG 4

Ze worden 'Goud' genoemd, of 'Herfstgroen', of 'Tweekleurig', of 'Vijf kleuren', of 'Herfstbladeren die op het water vallen', en in de jaren negentig veroveren ze het hart van menig hobbyist. Ze zijn:

A. vogels

E. planten

F. vissen

G. theezakjes

VRAAG 5 

Welk plaatje hoort in dit rijtje niet thuis?

VRAAG 6 

Welk tv-programma?

Verkoper: Waar is het voor?

Klant: Ik ga vanavond de dierenfilm opnemen.

Verkoper: Alstublieft. Op deze band kunt u alles opnemen: de nijlpaarden, de gazellen, de leeuwen en hun pasgeboren welpen. Al deze dieren komen op deze videoband goed tot hun recht.

Klant: 't Is voor de dierenfilm van kwart over zeven.

Verkoper: Dan treft u het! Ik heb me laten vertellen dat de dierenfilm van kwart over zeven enkele bijzonder prachtige opnamen van de zeldzame toekans bij de drinkplaats bevat.

Klant: De drinkplaats! Toch niet dezelfde drinkplaats als bij de dierenfilm van vorige week?

Verkoper: Dezelfde drinkplaats! Alle dieren die dorst hadden, zijn bij de drinkplaats opgenomen.

Klant: Bij de drinkplaats van de dierenfilm van vorige week werd alle aandacht opgeëist door de nijlpaarden. Nu heb ik niets tegen nijlpaarden, maar de tevens bij de drinkplaats aanwezige vogels kwamen daardoor wel erg op het tweede plan te staan.

Verkoper: Wat u zegt...

VRAAG 7

'Moderne banketbakkers' zijn de postmoderne architecten en vormgevers wel genoemd. Een aantal van hen had zich in de jaren tachtig in Milaan verenigd, waar een criticus hun werk omschreef als 'een verplicht huwelijk (shotgun marriage) tussen Bauhaus en Fisher Price'. Hoe heette deze groep? De zesde letter graag.

VRAAG 8 

Welke serie?

VRAAG 9

Tien jaar jonger in tien uur. Dan weet u zeker wel waardoor?

VRAAG 10

Quote: 'X vormt zelf het hoofdonderwerp van haar kunst: ze is tegelijkertijd fotograaf en model. Vanaf 1990 breidt ze haar repertoire uit met legendarische vrouwen- én mannenfiguren uit de klassieke schilderkunst en lijkt ze meer naar het theatrale te streven.' Wie is deze X? Eerste letter achternaam.

Beeld Getty Images

VRAAG 11

Volgens juryvoorzitter Dirk Bogarde was hem in 1984 van hogerhand opgedragen een familiefilm de Gouden Palm van Cannes te laten winnen 'en geen film die alleen door een paar studenten en semi-intellectuelen gewaardeerd zou worden'. Uiteindelijk werd het deze. Hoe heet het zoontje?

VRAAG 12

Wie hebben we hier?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden