De grote favoriete verschuilt zich niet

Foske Tamar van der Wal overheerst de marathons bij de vrouwen. Vandaag verdedigt ze haar titel tijdens het NK natuurijs.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

DE OVERWINNING OP HET ZEER GOED BERIJDBARE SCHILDMEER - GEPOETST, ZWART IJS - IS DE VOLGENDE AFLEVERING IN HET WINTERFEUILLETON VAN FOSKE TAMAR VAN DER WAL. - STEENDAM Ploegleider Thijs de Vries komt in de snijdende kou van Noord-Groningen met een extra jas aangezet. Winnares Foske Tamar van der Wal (25) maakt op het krakende ijs van het Schildmeer een afwerend gebaar. Ze kan, na de overwinning in de Ronde van Duurswold, nog best wel een interview geven zonder die extra bescherming.

Van der Wal, een kleine vrouw uit het Groningse land, voelt zich ijzersterk. Dinsdag greep ze haar achttiende overwinning van het seizoen. Ze overheerst het marathonveld zoals Marianne Vos het wielerpeloton haar wil oplegt. In de marathoncompetitie van deze winter won zij twaalf van de vijftien wedstrijden.

In Duurswold verslapt Van der Wals greep op het peloton geen moment. Ze zit tijdens de 60 koude kilometers - starttijd even na tienen - keurig voor in de kopgroep die het wedstrijdbeeld bepaalt. In de eindsprint komt ze vroeg op kop, maar alleen Mireille Reitsma kan nog naast haar komen.

Ze kiest haar wedstrijden. Vorige week woensdag, na haar overwinning in het Open NK op de Weissensee, vertrok ze direct naar huis. Van der Wal wilde zich voorbereiden op het NK op natuurijs, dat zij midden deze week verwachtte. Haar vermoedens kwamen uit. De KNSB schreef de wedstrijd uit voor woensdag (vandaag) op de Grote Rietplas in Emmen. Van der Wal kan, als ze wil, thuis blijven slapen.

Zij liet met opzet de slopende 200 kilometer van afgelopen zaterdag schieten. De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee zou slopend zijn, dacht ze. En zo was het. Snijdende wind maakte van de wedstrijd een beproeving. Haar concurrente Reitsma durfde het wel aan.

In Steendam is Van der Wal van de partij om de benen te testen voor het NK. Niemand gaat deze dag diep. De winnares neemt overigens haar 'petje af' voor de vrouwen die wel voor de extra zware proef in Oostenrijk zijn gebleven. Het zou haar veertien dagen van slag hebben gebracht, vermoedt coach De Vries.

In Emmen verdedigt Van der Wal haar titel op natuurijs van vorig jaar. Toen was ze op de Belterwiede niet kapot te krijgen. Op het Schildmeer ontbreken twee vrouwen die Van der Wal bij de nationale titelstrijd concurrentie kunnen aandoen: Mariska Huisman en Carla Zielman.

Tijdens de huldiging, met de oostenwind vol in het gezicht, zegt Foske Tamar van der Wal dat ze wel een Berenburgje zou lusten. Maar feesten is voor later. Nu is er natuurijs in eigen land en dan moet je jezelf dag na dag laten zien.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden