De grote Duitse verzoeningsshow

BERLIJN - Voor het eerst in de eurocrisis is het Duitse vertrouwen in de Grieken groot. Het Duitse team zal vanavond van ze winnen - 'al is het maar omdat de Grieken hun punten in de voorrondes slechts geleend hebben', zoals een olijke twitteraar in de Frankfurter Allgemeine werd geciteerd, met een toespeling op de schuldencrisis.

Natuurlijk, officieel is voetbal geen politiek, heeft de Duitse trainer Jogi Löw van tevoren gezegd. 'Angela Merkel vertelt mij niet wat de tactiek moet zijn en ik doe geen politieke statements.' Maar ook hij weet dat de stemming anders is vanavond. De kwartfinale tussen Duitsland en Griekenland wordt in Duitsland als de meest politieke wedstrijd van het EK gezien.

Die lading wordt nog eens versterkt door de komst van bondskanselier Angela Merkel en de strijdkreten in de Griekse media. Merkel zou eerst niet komen. Een vergadering in Rome tussen de leiders van Frankrijk, Duitsland en Spanje verhinderde dat. Maar de minitop in Rome is wat vervroegd. En dus zit Merkel op de tribune. Haar woordvoerders hebben de politieke dimensie van het duel geschetst: 'Het is een wedstrijd die twee landen bij elkaar brengt die door de kredietcrisis ver uit elkaar zijn gaan liggen'.

Even lijkt het daardoor of vanavond in Gdansk de eurocrisis tot een finale zal komen. Griekenland is sinds 2009 in Duitsland al het meest bespotte land, en de laatste tijd is de stemming zelfs nog iets grimmiger geworden. Steeds minder Duitse toeristen reizen naar Griekenland. Nazivergelijkingen in de Griekse media zijn niet goed gevallen, net zomin als geruchten dat Duitsers agressief bejegend worden.

Maar vergeleken met de afgelopen maanden is de toon bij dit EK tegenover de Grieken opvallend mild. Zeker, de Duitse fans spelen op de politieke lading in. Boulevardblad Bild stuurde een reporter undercover ('als Trojaans paard') naar het hotel waar de Grieken logeerden. Hij zag ze natuurlijk 'vloeken, roken, zingen'. Maar echt venijnig werd het niet: 'Ze mogen elkaar, die Grieken!'.

Het is niets in vergelijking met het grappen-offensief dat rond de wedstrijd tegen Nederland loskwam. Toen deden de kwaliteitsmedia, de publieke omroep en bedrijven als McDonald's en Mediamarkt eraan mee. Bij de wedstrijd tegen Griekenland is dat duidelijk anders. Over politiek kunnen bedrijven als McDonald's geen grappen in hun reclames maken. Ook de Duitse media lijken voorzichtiger en citeren makkelijker wat de Grieken over hen zeggen. Een citaat uit het blad Ethnos is er slechts één van de vele die de Duitsers deze week konden lezen: 'Griekenland heeft een plan: Duitsland uit de euro, op vrijdag.'

Dat is toch heel anders dan Bild. Dat heeft de wedstrijd stemmig tot 'de grote Duits-Griekse verzoeningsshow' verklaard, mocht de Griekse premier nu ook nog komen.

Het vertrouwen is groot. De uitslag staat met de komst van de 'ijzeren kanselier' vast. Want Merkel brengt ons geluk, zegt speler Sami Khedira: 'Ze geeft het team een goed gevoel.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden