De grote dag van The Donald

Wat staat Donald Trump te wachten op de belangrijkste dag van zijn carrière? Wat u moet weten over de inauguratie.

Nell Westerlaken en Robert van Gijssel
Hier, op de trappen van het Capitool, zal het later vandaag allemaal gebeuren Beeld epa
Hier, op de trappen van het Capitool, zal het later vandaag allemaal gebeurenBeeld epa

De inauguratie van een Amerikaanse president staat bol van de tradities. In de ochtend drinken de vertrekkende en aankomende presidenten met hun vrouwen samen koffie in het Witte Huis. Ze rijden daarna samen naar het Capitool waar de nieuwe president de eed aflegt, iets wat met uiterste precisie moet gebeuren. Bij de beëdiging van Obama in 2009 ging het mis, omdat opperrechter John Roberts, die de eed afnam, per ongeluk twee woorden omdraaide. Voor de zekerheid legde Obama daarom een dag later in het Witte Huis voor de tweede keer zijn eed af.

Zodra Donald Trump is beëdigd, gaat om 12.01 uur lokale tijd (18.01 uur Nederlandse tijd) het hek van het Witte Huis open. Vanaf dat moment is het een komen en gaan van busjes en vrachtwagens om de spullen van de Obama's weg te halen en de eigendommen van de familie Trump binnen te dragen. Tientallen verhuizers en nog eens honderd medewerkers van het Witte Huis moeten in een razend tempo werken. Van hun favoriete snacks en kleding tot hun zelfgekozen meubels, schilderijen en toiletartikelen, alles komt geheel in Trump-stijl. Binnen zes uur moet alles op zijn plek staan.

Vertrekkende presidenten laten traditiegetrouw op het bureau van de Oval Office een brief achter voor hun opvolger. Naast dat stuk papier zal Trump normaal gesproken verder niets meer van Obama in het Witte Huis terugvinden.

Bij de presidentiële overgang van Bill Clinton naar George W. Bush werd het Witte Huis niet helemaal naar behoren achterlaten - medewerkers hadden hun frustratie over de verkiezing van Bush uitgeleefd. Er werd gesproken van schade, diefstal en vandalisme die samen ruim 13 duizend dollar hebben gekost. Er moesten 62 nieuwe toetsenborden worden gekocht, totale kosten bijna vijfduizend euro. De reden: de letter W was bekrast of zelfs helemaal niet meer zichtbaar. Er was duidelijk opzet in het spel.

Als Trump zich eenmaal president van de Verengde Staten mag noemen, zal Obama nog een laatste vlucht met het presidentiële toestel Air Force One maken - bestemming onbekend. Hij staat deze daarna af aan zijn opvolger.

Inge Schouten

Vandaag wordt Donald Trump de 45este president van de Verenigde Staten. Lees hier alles over zijn reis op weg naar het ambt van 's werelds machtigste man en wat hij losmaakt in de wereld.

Inauguratierede - wie schrijft de speech van Trump?

Donald Trump twitterde woensdag een foto van zichzelf, schrijvend aan zijn inauguratierede in Florida. Voor het formuleren van wat historische oneliners heeft hij de hulp ingeroepen van Stephen Miller, de speechschrijver die hem vaker van vurige verkiezingsretoriek voorzag.

De jonge dertiger Miller, die ook als politieke adviseur van Trump optreedt, staat erom bekend dat zijn woordkeuze het dichtst in de buurt komt van die van Trump. Eerder schreef Miller al belangrijke speeches voor Trump waaronder die voor de Republikeinse Nationale Conventie. Toen werd hij bekritiseerd vanwege de grimmige beelden die hij had gebruikt om de staat van Amerika te schetsen.

Trump druk aan het schrijven aan zijn inauguratiespeech Beeld
Trump druk aan het schrijven aan zijn inauguratiespeechBeeld

De campagneslogan Make America Great Again is vermoedelijk ook de tendens van Trumps inauguratierede. Amerikaanse politieke watchers gaan ervan uit dat hij stilstaat bij de thema's economische groei en veiligheid. Trump wil niet meer enkel banen creëren, maar vooral voor beter betaalde banen zorgen. Daarnaast wil hij zo veel mogelijk de angst voor terreur wegnemen en de strijd aangaan met IS. Zelf liet Trump dinsdag aan nieuwszender Fox weten dat hij zal beginnen met 'iedereen' te bedanken. Ook vertrekkend president Barack Obama en zijn vrouw Michelle, omdat zij 'so gracious' zijn.

Hoe lang Trump het woord voert, is niet bekend. De kortste toespraak hield George Washington bij zijn herverkiezing in 1793 hij had aan 135woorden genoeg. Trump zal wel langer spreken. Maar hij is vermoedelijk niet zo lang van stof als William Harrison in 1841. Met een toespraak van twee uur spant hij nog altijd de kroon. Het is hem niet goed bekomen. Op de koude, natte inauguratiedag liep Harrison een longontsteking op, hij stierf 32dagen later.

Inge Schouten

President die zijn fastfood met mes en vork eet

Wat laat de familie Trump zich voorschotelen in de beslotenheid van de Family Dining Room van het Witte Huis? De presidentiële smaak, inclusief guilty pleasures en gastronomische doodzonden, wordt scherp in de gaten gehouden door foodbloggers, voedseldeskundigen en marketingmensen. Het duurt tenslotte nooit lang of Amerika neemt iets over van de presidentiële eetgewoonten.

Hillary Clinton vergreep zich in tijden van stress weleens aan een mokkapunt en Bill spuugde ook niet in de suikerpot toen hij nog in office was. Toch liet Hillary als first lady meestal gezonde soepen en salades aanrukken in het Witte Huis. Haar menu werd in 2001 deels geschrapt door de volgende bewoners, de Bushes uit Texas, om plaats te maken voor Tex-Mex-gerechten.

Michelle Obama begreep haar voorbeeldfunctie als geen ander. Als mom-in-chief zette ze haar gezin op een regime van gezond voedsel. Ze legde samen met voedingsdeskundige en chef-kok Sam Kass de basis voor het nationale project Let's Move om obesitas onder kinderen tegen te gaan.

Achter een taco bowl: 'I love Hispanics' Beeld
Achter een taco bowl: 'I love Hispanics'Beeld

Donald Trump heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij een fastfoodman is. Tijdens de verkiezingscampagne liet hij zich fotograferen in zijn privévliegtuig met een kartonnen emmer van Kentucky Fried Chicken. Het was, volgens campagneanalisten, een handreiking naar de gewone man.

Op het hoofdkantoor van multinational KFC, die wereldwijd 23miljoen plofkippen per jaar verwerkt, zullen een paar goede flessen zijn ontkurkt: geen peperduur marketingbureau kan op tegen zo'n reclame. Fast lijkt voor Trump een belangrijker culinair criterium dan food. In november verscheen op social media het recept van een hamburger die Trump had gegeten in een exclusieve club. Die had weliswaar 36dollar gekost, maar ook McDonald's en Mexicaanse fastfood mogen rekenen op zijn belangstelling.

In de Trump Force One met een bucket van Kentucky Fried Chicken Beeld
In de Trump Force One met een bucket van Kentucky Fried ChickenBeeld

Tijdens zijn campagne twitterde hij een foto van zichzelf achter een welgevulde taco bowl met de tekst: I love Hispanics. Toch lijkt zijn voorliefde voor doorsnee-Amerikaans eten niet alleen ingegeven door electorale motieven. The New York Times haalde een van Trumps butlers aan die de voorkeur van zijn baas beschreef voor burgers, meatloaf (gehaktbrood), ceasar salads, spaghetti en cola light. Koffie, thee en alcohol gebruikt Trump niet. Lichtpuntje voor het culinair beter ontwikkelde deel der natie: de 45ste president eet zijn fastfood met mes en vork.

De aankomende first lady heeft vooralsnog geen culinaire voorkeuren aan de dag gelegd, behalve dat ze veel fruit eet. Wellicht zal Trumps dochter Ivanka de natie voorgaan in de keuken. In de Trump Tower Bar and Grill staat een Ivanka Salad op het menu. Op haar website geeft ze 'familierecepten' prijs. Koosjer, haar man is Joods. Een van die recepten, een ovenschotel, deed stof opwaaien. Het gerecht bevat broccoli ('ontdooid en uitgelekt'), eieren, mayonaise (light), zout en peper. De bereidingswijze: mik alles bij elkaar en schuif het een kwartier in de oven. Wat ze er wel even bij had mogen zetten, menen foodbloggers, is dat ze het 'familierecept' inclusief foto had overgenomen van een kooksite.

Nell Westerlaken

Het volkslied - Jackie Evancho (16), de zangeres

Als de 16-jarige zangeres Jackie Evancho vandaag het Amerikaanse volkslied aanheft bij de inauguratie van Donald Trump, dan doet Evancho dat vooral voor haar land en niet voor de nieuwe president. Evancho, een zangtalent dat opviel in tv-shows als America's Got Talent, vond dat ze iets had uit te leggen toen bekend werd dat zij was benoemd tot inauguratiezangeres. En dat deed ze dus, ten overstaan van bijvoorbeeld The New York Times. 'Mijn besluit de uitnodiging aan te nemen is niet-politiek. Ik dacht gewoon: ik moet dit doen voor Amerika. Dus als mensen me nu gaan haten, dan is dat onterecht.'

Ze zal haar beslissing toch niet lichtvaardig hebben genomen. Jackie Evancho staat wellicht aan het begin van een grote carrière, en die kan bij foute keuzen zomaar een U-bocht nemen. Evancho beklaagde zich er vorige week al over dat zij online werd gepest. Of de titel van haar debuutsingle Apocalypse misschien ook wat met het aanstaande tijdperk-Trump te maken had dat soort flauwe opmerkingen kreeg ze te verwerken.

In de muziekwereld is Trump nu eenmaal niet de populairste politicus het Amerikaanse artiestenvak lijkt zich eerder massaal tegen Trump te hebben gekeerd. Vandaar ook dat Trump geen beroep kon doen op de grote namen. Geen Beyoncé dus, voor Trump, maar die had team-Trump vast ook niet op het wensenlijstje staan. Ook geen Taylor Swift en al helemaal geen Katy Perry, die het verlies van háár kandidaat Hillary Clinton nog altijd te boven moet komen.

16 jaar is ze pas: Jackie Evancho Beeld getty
16 jaar is ze pas: Jackie EvanchoBeeld getty

Het lijstje popmusici dat aantreedt bij de Trump-plechtigheden steekt treurig af bij het affiche van de Obama-inauguratie in 2009. Voor Obama zongen Beyoncé, Bruce Springsteen en Stevie Wonder.

Trump moet het doen met een volkslied van Jackie Evancho en optredens van het bandje 3 Doors Down dat in de VS enigszins bekend werd met een liedje over Superman en een handvol countryartiesten, van wie Toby Keith de grootste naam is. De Springsteen-coverband BStreet Band, die een aantal zeer Amerikaanse Springsteenliedjes ten gehore zou brengen, haakte af na bergen kritiek vanuit de fangemeenschap van The Boss.

Een troost voor Trump: Jackie Evancho gaat dat volkslied vandaag keurig uitvoeren. Evancho zingt pop en klassiek, desgewenst met een jubelende sopraanstem. Haar kerstplaat Someday At Christmas was eind vorig jaar een verkoopsucces. Na haar verschijning in America's Got Talent zong zij in 2010 al bij de officiële ontstekingsplechtigheid van de 'Nationale Kerstboom' in Washington D.C. En zij zong het volkslied al eens bij een honkbalwedstrijd van de Pittsburgh Pirates. Die ervaring is natuurlijk ook wat waard.

Robert van Gijssel

De gasten - Wie wel en wie niet?

Naast Barack en Michelle Obama zullen ook Bill Clinton en zijn vrouw (en verliezend presidentskandidaat) Hillary Clinton aanwezig zijn bij de inauguratieceremonie op de trappen van het Capitool. Het is gebruikelijk dat alle nog levende oud-presidenten en hun echtgenotes acte de présence geven. Jimmy Carter en George W. Bush zijn er ook, alleen George Bush sr. en zijn vrouw Barbara hebben zich wegens verblijf in het ziekenhuis bij Trump afgemeld.

Wel slaan zeker 60 van de 194Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden de inauguratie over. Het is niet voor het eerst dat zij een Republikeinse beëdiging boycotten. In 2001 sloegen enkelen de inauguratie van Bush over en op grotere schaal bleven de Democraten weg bij de inhuldigingsceremonie van Nixon in 1973. De Democratische senatoren zijn wel allemaal van de partij.

De brief van Bush Sr. Beeld
De brief van Bush Sr.Beeld

Trump hoopt een recordaantal mensen op de been te brengen. Hiervoor moet hij de 1,8 miljoen van Obama in 2009 overtreffen. Overheidsdiensten verwachten niet meer dan 900 duizend bezoekers. De inauguratie van Bush in 2001 trok 300 duizend personen.

Bij de inauguratieplechtigheid zullen zes geestelijken spreken: een rabbijn, een bisschop, een kardinaal en drie protestante predikers. Hiermee vestigt Trump in ieder geval een record: nooit eerder stonden zo veel religieuze leiders een president bij zijn beediging bij. De komst van kardinaal Timothy Dolan is opvallend, omdat hij Trump kort nadat die zich in 2015 kandidaat had gesteld 'de hedendaagse verschijning van het lelijke fenomeen nativisme' (dat autochtonen hoger schat dan immigranten, red.) noemde.

Inge Schouten

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden