de Grote Cultuur Quiz

Een makkie, nee dat was de Grote Cultuurquiz 2008 natuurlijk niet. Maar zo duivels lastig als voorgaande jaren durfden we het ook niet meer te maken, na inzendingen van lezers die bij hun oplossingen lieten weten het breinkraken niet als alleen maar prettig te hebben ervaren....

Robert van Gijssel

Het niveau ging een tandje omlaag, ‘makkelijk te googlen’ was niet langer taboe, en dat merkten we aan een recordaantal inzendingen en een uitmuntende score bij een flink aantal semiberoeps kunstquizzers.

Met een avondje flink doorgooglen kwam je dus een heel eind, ‘en googlen’, schrijft inzendster en lezeres Ria Platvoet, ‘is leuk en leerzaam’. Ook voor de kinderen, of ‘hulptroepen’, zoals Paula Smits die noemt. Al waren ze lastig van het ijs af te houden.

Kopzorgen genoeg, daar niet van. Frans Hals bezorgde hoofdbrekens, in vraag 18. Wat ontdekte conservator Pieter Biesboer van het Frans Hals Museum toch, vlak voor hij met pensioen mocht? Geen geboortehuis van Frans Hals, ook niet de naam van de leermeester van Hals.

Het ging om een aantal echte Hals-doeken, maar hoeveel waren dat er nu? Vijf, besloten de meeste inzenders. De enkeling die nog net even dieper groef, had het juist: maar liefst zes nieuwe Frans Hals-schilderijen werden ontdekt.

Ook een paar verkeerde denkrichtingen bij de ‘open vraag’ 7. De ‘Zwarte Mozes’ overleed, voor wie was dit de bijnaam? Goede antwoord: Isaac Hayes, soulzanger en gouden ketting-drager. Maar nogal wat inzenders kwamen met een andere held, die kennelijk ook weleens met de geuzennaam is aangeduid: Dr. Martin Luther King. Leuk gevonden, maar die overleed niet in ons quizjaar 2008.

De psychedelische popgroep waarvan dichter en P.C. Hooftprijswinnaar Hans Verhagen manager was geweest, bleek niet zo obscuur als gedacht. Dragonfly, heette die band, dat wisten vrijwel alle inzenders, en een enkeling stuurde ter illustratie een foto van de platenhoes mee, zo uit de verzameling getrokken.

‘Iedereen vindt hem klein’, zei niet Marlene Dumas over haar portret van Barack Obama. Zei ook niet Jan Six over een vers ontdekte Rembrandt, en ook niet de directeur Jean-Jacques Aillagon van het Paleis Versailles over Jeff Koons Balloon Dog. Het was natuurlijk de Britse kunstenaar Damien Hirst die de teleurstelling van velen na beschouwing van zijn diamanten schedel For The Love of God maar niet begreep.

Verwarring ontstond over de 3j’s – Jan, Jaap en Jaap uit Volendam. Hoe luiden de achternamen van deze nieuwe palingrockers – al zijn ze zelf niet zo gelukkig met dat stempel? Dulles, Kwakman en Schilder was het antwoord. Maar op de website van de 3j’s heet die laatste Jaap Jaap de Witte, schreven veel ontstelde inzenders als toelichting bij hun antwoord. Scherp gezien, maar De Witte betreft een bijnaam. De derde Jaap heet Jaap Schilder. Een regelrechte instinker, we konden het niet laten. Maar eerlijk is eerlijk, de redactie is zelf ook in de val getrapt: een lezer wees ons erop dat ook Dulles een bijnaam is. Jan Keuken is de echte naam van de zanger. Het gros van de inzenders heeft zich gelukkig niet van de wijs laten brengen en het juiste antwoord aangevinkt.

We feliciteren van harte de 5 winnaars van de magnifieke 10-delige dvd-box Volkskrant Filmfestival 4. Ze zijn onderweg.

Robert van Gijssel

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden