De grote afwijstour, en wat is er aan de hand in Rucphen?

De ochtend is alweer voorbij, gelukkig hebben we genoeg onderwerpen om de lunchpauze mee te vullen. Jia Jiang zocht honderd dagen lang de 'nee' op, we kijken naar een zeldzame regenboog boven Peking én naar de belichaming van China's macht. En wat is er aan de hand in Rucphen?

Beeld Martyn F Overweel

De ochtend in vogelvlucht

De eigenaar van de omgevallen hijskranen in Alphen aan den Rijn, kan nog niets zeggen over de oorzaak van het ongeluk. Bouwbedrijf Mourik komt vanmiddag met een verklaring.

De Griekse banken kregen bij het openen van de Griekse beurs opnieuw flinke klappen, de banken stonden al snel 30 procent in de min.

De man die in 2012 in een bioscoop in het Amerikaanse Aurora twaalf mensen doodschoot, kan de doodstraf krijgen.

Van alle inwoners van Nederland met de Nederlandse nationaliteit hebben er 1,3 miljoen ook een andere nationaliteit.

Pakistan heeft een 25-jarige man geëxecuteerd die was veroordeeld wegens het plegen van een moord toen hij 14 was.

(tekst loopt verder onder de foto)

Een verwoest dak in Alphen aan den Rijn.Beeld anp
De ouders van de geëxecuteerde Shafqat Hussain.Beeld epa

Voor aan de lunchtafel

Afgelopen weekend ging de peperdure BMW van de Rucphense burgemeester in vlammen op. Is zij de zoveelste Brabantse burgemeester die wordt bedreigd door drugscriminelen? (+) 'Allemaal doodgoeie mensen hier, maar sommigen kunnen opeens wantrouwig en gevaarlijk worden', vertelt een buurtbewoner.

Entrepreneur Jia Jiang was jarenlang doodsbang voor afwijzing. Om zijn angst te overwinnen, liet hij zich honderd dagen afwijzen door vreemden en leerde zo een 'nee' te incasseren. Wat kunnen we leren van zijn afwijstour? Is afwijzing niet iets onoverkomelijks? (+)

De Chinese basketballegende Yao Ming belichaamt met zijn 2 meter 29 waar hij ook komt het niet te missen reuzenformaat van zijn vaderland, ontdekte fotoredacteur Frank Schallmaier.

En ten slotte een tip van Sylvia Witteman (+): haal nooit spontaan iemand op van Schiphol. 'De reiziger in kwestie blijkt namelijk altijd óf te vroeg geland en al ruimschoots in een taxi te zitten, zodat je daar voor lul staat met je bosje tulpen.'

(tekst loopt verder onder de foto)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Basketballegende Yao Ming tussen Chinese journalisten.Beeld ap

Grabbelton internet

Duikers hebben voor de Turkse kust een 'mysterieuze doorzichtige bubbel' ontdekt. De bolvormige massa heeft de grootte van een auto en een gelei-achtige substantie. Volgens Michael Vecchione, onderzoeker in de zoölogie, gaat het om een verzameling inktviseitjes, de grootste die hij ooit heeft gezien.

Waarschijnlijk is het een nest van de rode vliegende inktvis, een soort die meer dan anderhalve meter groot kan worden. Volgens Vecchione kunnen er miljoenen eitjes in de bubbel zitten. Dit soort eitjesverzamelingen worden zelden gezien, normaal zitten ze in veel diepere wateren en komen ze daarnaast snel uit.

(tekst loopt verder onder de video)

Beeld Vimeo/Lutfu Tannover

Deze 36-jarige Colombiaanse vrouw heeft na een jaar afwijzingen bij de gemeente eindelijk haar naam kunnen veranderen. Ladyzunga Cyborg - niet de meest gangbare naam - heet nu: ABCDEFG HIJKLMN OPQRST UVWXYZ. Waarom? 'Zodat mensen niet weten dat zij het is' en 'zodat het moeilijk is uit te spreken', meldt Theladbible.com.

(tekst loopt verder onder de foto)

En dan nog een foto die u op deze regenachtige dag niet mag missen: een regenboog boven de Chinese hoofdstad Peking. Voor ons misschien niet zo'n bijzonder uitzicht, maar voor de inwoners van de miljoenenstad is het een zeldzame verschijning. Peking zucht namelijk al lange tijd onder ernstige smog in de lucht boven de stad.

'Het was zo zeldzaam en mooi om te zien', zegt Weibo-gebruiker TingLee. 'Zeker niet iets wat we vaak zien.' Bekijk hier meer foto's. Ook in de Chinese staatsmedia werd enthousiast op de regenboog gereageerd, het zou kunnen wijzen op een betere luchtkwaliteit.

De regenboog boven Peking.Beeld getty

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag rond 12.00 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden