De grootste industriële ramp ooit voltrok zich 30 jaar geleden in Bhopal

India staat stil bij de fabrieksramp in Bhopal die aan duizenden mensen het leven heeft gekost. Dat de ramp nog steeds een open wond is, blijkt vandaag opnieuw. De bevolking ging de straat op om strengere straffen te eisen voor de mensen die verantwoordelijk waren voor de ramp. Ook eisen ze meer schadevergoeding voor de slachtoffers.

Redactie
Nabestaanden rouwen om de dood van een slachtoffer van de giframp in Bhopal, 1984. Beeld ap
Nabestaanden rouwen om de dood van een slachtoffer van de giframp in Bhopal, 1984.Beeld ap

Op 3 december 1984 lekte er bij een bestrijdingsmiddelenfabriek van Union Carbide ongeveer veertig ton van het dodelijke methylisocyanaat weg. Rond de vierduizend mensen kwamen daarbij om het leven. Het gif heeft echter nog jarenlang tot gezondheidsproblemen geleid. Rond de vijftienduizend mensen overleden in de eerste jaren na de ramp en in totaal kregen zeker een half miljoen mensen te maken met gezondheidsproblemen, aldus de Indiase regering. Het is daarmee de ergste industriële ramp ooit.

Zelfs nu, dertig jaar na dato, worden er volgens activisten nog duizenden kinderen geboren met hersenbeschadigingen, een open gehemelte en kromme ledematen, omdat hun ouders zijn blootgesteld aan het gif. Velen vinden de schikking die de Indiase regering met Union Carbide heeft getroffen - 470 miljoen dollar (377 miljoen euro) - dan ook een belediging.

Met natte canvasdoeken proberen brandweermannen na de ramp de verspreiding van gifgassen te voorkomen. Beeld ap
Met natte canvasdoeken proberen brandweermannen na de ramp de verspreiding van gifgassen te voorkomen.Beeld ap
Na de ramp is een kleine half miljard euro uitgekeerd aan de miljoenen slachtoffers. Beeld afp
Na de ramp is een kleine half miljard euro uitgekeerd aan de miljoenen slachtoffers.Beeld afp

'Alles werd verwoest'

Ram Pyari, die als gevolg van de Bhopal-ramp met gezondheidsproblemen kampt, zegt dat de ramp zijn leven beheerst. 'Alles werd verwoest. Mijn zoons en schoondochter kwamen om, mijn been werd geamputeerd. Ik moet mezelf voortslepen. Deze moordenaars hoeven nergens voor te vrezen. Waarom staan ze niet voor de rechter? Waarom worden ze niet opgehangen', zei hij gisteren bij een speciale bijeenkomst.

Twee maanden geleden overleed de toenmalige directeur van Union Carbide, Warren Anderson. Er zijn door de jaren heen diverse pogingen ondernomen om Anderson terecht te laten staan in India vanwege de gebrekkige fabriek. Het mocht niet baten, hij overleed in zijn woonplaats in Florida op 92-jarige leeftijd.

Union Carbide is inmiddels onderdeel van Dow Chemical Co. Het bedrijf zegt niet aansprakelijk gesteld te kunnen worden, omdat Union Carbide pas ruim tien jaar nadat alle rechtszaken in verband met de ramp waren geschikt werd gekocht.

Warren Anderson, de toenmalige directeur van de fabriek in Bhopal. Beeld ap
Warren Anderson, de toenmalige directeur van de fabriek in Bhopal.Beeld ap
Anti-Union Carbide spandoek in de straten van Bhopal. Beeld afp
Anti-Union Carbide spandoek in de straten van Bhopal.Beeld afp
De nieuwe eigenaar van Union Carbide, Dow Chemicals, voelt zich niet verantwoordelijk voor de slachtoffers van de giframp in 1984. Beeld afp
De nieuwe eigenaar van Union Carbide, Dow Chemicals, voelt zich niet verantwoordelijk voor de slachtoffers van de giframp in 1984.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden