De grootste, de mooiste

Een prachtige show, dat Birmese ballonnenfestival, maar volgens fotograaf Jeroen de Bakker geen alternatief voor ons Oud en Nieuw. Doden en gewonden vallen er evengoed.

Je hebt dus Nederland, waar het doorgaans een kolerebende is met Oud en Nieuw en waar burgers voor een godsvermogen aan vuurwerk wegknallen. Het is totale anarchie, iedereen kan met een duizendklapper doen waarin hij zin heeft, zo lijkt het. Laten we dit voor het gemak een decentrale vuurwerkbeleving noemen.

En je hebt dus Birma, waar vijf dagen lang in november een ballonnenfestival in Taunggyi met veel vuurwerk plaatsheeft. Zo'n 75 duizend mensen komen bijeen om hun ballon met vuurwerk aan de rest van het land te tonen. Buurten strijden tegen buurten, dorpen tegen dorpen. Wie heeft de grootste en de mooiste, daar draait het om. Dat gebeurt op een terrein waar ook gegeten en gedronken kan worden. Je zou dit een centrale vuurwerkshow kunnen noemen.

Onlangs bleek uit navraag onder Brabanders dat meer dan de helft het gehad heeft met de chaotische taferelen rond Oud en Nieuw. Ook burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes, voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant, is er al een tijdje klaar mee. Hij ijvert voor centraal vuurwerk bij de jaarwisseling.

Fotograaf Jeroen de Bakker verbleef een jaar in Birma om te kijken waar het land terecht is gekomen, na decennialange militaire dictatuur. Wat hij wel aan Pieter Broertjes wil meegeven, is dat deze centrale vuurwerkshow ook niet de gedroomde oplossing is. Jaarlijks vallen er zeker twee doden, doordat de met vuurwerk gevulde ballons soms naar beneden lazeren, er paniek ontstaat, mensen onder de voet worden gelopen, of passanten gewoon keihard zo'n frame op hun kop krijgen.

In schuurtjes worden vuurwerkbommen in elkaar geflanst en die gaan voor het oog van de natie de lucht in. En maar kijken hoe het afloopt - levensgevaarlijk. Wat Jeroen de Bakker betreft hoeft Broertjes dus niet met een batterij ambtenaren af te reizen naar Azië, om daar studie te doen naar alternatieven in Birma, hoe prachtig en sprookjesachtig het er op deze foto's ook uitziet. Wat wel weer jammer is.

Jeroen de Bakker
Jeroen de Bakker
Jeroen de Bakker
Jeroen de Bakker
Jeroen de Bakker
Jeroen de Bakker

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.