De grootste boosdoener in vrijwel alle potgrond is turf

Albert Heijn verkoopt biologische potgrond voor zijn moestuintjesactie. Wat is dat voor grond?

Biologische potgrond is aarde die geschikt is voor de teelt van biologische gewassen. Het product bestaat uit vastgelegde bestanddelen, zoals dierlijke mest (kunstmest mag niet bij biologische landbouw), gecomposteerde planten, mineralen, plantaardige en dierlijke bijproducten en turf.

Een groot deel daarvan is terug te vinden in de AH-bio-potgrond: turf, turfstrooisel, houtvezel, kalk, meststoffen. Zulke meststoffen kunnen plantaardig zijn, maar de vermelding 'bevat dierlijke eiwitten' verraadt dat er waarschijnlijk bloed-, veren- of beendermeel in is verwerkt als onderdeel van de 65 procent organische stof in het gebruikte mestproduct.

Beendermeel is goedkoper dan bladcompost en veel beter voor het milieu dan kunstmest, maar je verwacht het niet in het moestuintje van je dochtertje.

De grootste boosdoener in vrijwel alle potgrond is niet kunstmest, maar turf. Dat is gedroogde veengrond en bestaat uit verrotte plantenresten, die duizenden jaren zijn bewaard in een natte bodem. In veen zit drie keer zoveel van het broeikasgas CO2 opgeslagen als in alle bosgebieden samen. Zolang het veen onder water blijft, is er niets aan de hand. Maar zodra het wordt afgegraven, komt de CO2 vrij. Bovendien verdwijnen daarmee ook de bijzondere ecosystemen van de veengebieden.

Product

Biologische potaarde van AH

Prijs

Euro 2,- per 5 kg

Verkrijgbaar

Albert Heijn

Oordeel

**

Turf mag

Je zou dus denken dat er in biopotgrond geen turf mag zitten, maar nee: dat mag gewoon. Ook de AH-potgrond bestaat voornamelijk uit turf. De producent moet wel rekening houden met de herkomst: de turfwinning mag het betrokken gebied niet nadelig beïnvloeden.

Maar de AH-biopotgrond heeft, net als vrijwel alle potgrond, ook het RHP-keurmerk, dat eisen stelt aan de herkomst van de turf. RHP-potgrond mag niet komen uit veengebieden met een status van natuurgebied. Daardoor worden geen ecosystemen aangetast, maar het maakt de CO2-uitstoot niet minder.

Hoe milieuvriendelijk is zulke biologische potgrond dan? Niet heel veel meer dan 'gewone' RHP-grond. Biologisch is wel een goed verkoopargument, zegt Pier Oosterkamp van Ecostyle ruiterlijk. Bio-plantaarde van dit bedrijf is dan ook, evenals de grond van Biokultura, gemaakt met plantaardige meststoffen en van kokosvezel, dat vrijwel CO2-neutraal is. Alleen het reinigen van de vezels en het bootvervoer kosten energie. Maar dat weegt niet op tegen het broeikaseffect van veenpotgrond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden