De grondoorlog is voor Obama

Obama mikt op North Carolina. Philippe Remarque rijdt van bergen naar vlakte. ‘Wij willen het gewoon meer dan zij.’..

Wie het verschil tussen de grondtroepen van Barack Obama en John McCain wil zien, moet naar Winston-Salem gaan. Het kantoortje van McCain ligt aan de rand van de stad. De eerste die je er tegenkomt is een kartonnen Sarah Palin. Ernaast zit een vriendelijke dame op leeftijd.

Maar de lange jongeman die zich voorstelt als de assistent-communicatiedirecteur is wat zenuwachtig. Hij zweet en wil eigenlijk geen pottenkijkers in zijn kantoor. Aan tafels zitten een paar grijze vrijwilligers kiezers te bellen.

Op het Obama-kantoor in de binnenstad lijkt het feest. Achter drie grote etalageruiten, beschilderd met het rood-blauwe Obama-teken, en de koeienletters ‘Hebt u al gestemd? Stem vervroegd!’ is het een drukte van belang.

Overal hangen mensen rond, jong, oud, zwart en blank. Ze turen op hun laptops en bellen kiezers. Aan de muur hangen kindertekeningen van Obama en intekenlijsten voor voedsel- en autodienst.

Ook hier slaat de gigantische geldmachine van Barack Obama toe. De Democratische kandidaat heeft er zoveel van, dat hij woensdagavond een uiterst gelikte infomercial van een half uur uitzendt op zeven nationale zenders: wuivende korenvelden, de kandidaat in een nep oval office, en – als de Lenin van de Sovjet-schilderijen – gewone burgers de weg wijzend. De naam McCain valt niet.

De luchtoorlog is voor Obama, en de grondoorlog ook. In het kantoor aan 4th Street werken acht betaalde medewerkers en tientallen vrijwilligers. Ze houden nauwkeurig bij wie gestemd heeft en wie nog bewerking behoeft. Juist met dat doel roept Obama op vervroegd te gaan stemmen.

De energie heeft zich verplaatst. Vier jaar geleden waren de deur-tot-deur-lopers en de vervroegde kiezers vooral Republikeinen, nu hebben de Democraten er meer. En staat Obama in North Carolina, dat sinds de diepgelovige Jimmy Carter geen Democraat meer heeft gekozen, met 2,5 procent voor.

‘Wij willen het gewoon meer dan zij’, legt vrijwilligster Kelly uit. ‘Wij hebben acht jaar Republikeins bewind moeten uitzitten.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden