'De groene industrie wordt versneld volwassen'

In de westerse landen is steeds minder kapitaal beschikbaar voor groene investeringen. Tegelijkertijd wordt groene technologie steeds goedkoper. Groene energie kan concurrerend zijn, zegt Michael Liebreich, baas van Bloomberg New Energy Finance.

Michael Lieb-reich is zo iemand van wie je denkt: als die zich op duurzame energie stort, dan zal het wel serieus zijn. Hij studeerde thermodynamica en kernfysica in Cambridge, haalde een MBA aan Harvard, werkte vijf jaar bij McKinsey en daarna bij een durfkapitalist - ondertussen skiënd voor het Britse nationale team, onder meer op de Olympische Spelen van 1992 in Albertville.

In 2004 zag hij dat er mensen met geld waren die wel wilden investeren in groene energie, maar dat die nergens betrouwbare informatie konden vinden. Dus begon hij een eigen bedrijf, New Energy Finance. Hij kamde de financiële en energiemarkten uit op zoek naar nuttige getallen en bouwde zo een florerende informatieverstrekker met tweehonderd werknemers. In 2009 verkocht hij de zaak aan Bloomberg, maar hij bleef wel de baas.

Hoe staat het ervoor, met de duurzame energie?

'Het effect van de crisis is ingrijpend. Als je kijkt naar de geschiedenis van schone energie in de afgelopen tien jaar, dan zie je dat de ontwikkelingen eerst onder de radar bleven, waarna er vanaf 2004, en zeker in de aanloop naar Kopenhagen, een soort hysterie ontstond, een echte hausse met een bijbehorende bubbel. Na 2008 en sinds de financiële crisis loopt het stroever, al werd dat een tijdje gecompenseerd door allerlei groene investeringsprogramma's. Maar nu die leeglopen, is er een capital crunch: in de westerse landen is steeds minder kapitaal beschikbaar voor groene investeringen. Tegelijkertijd, en mede daardoor, worden groene technologieën steeds goedkoper: de industrie wordt versneld volwassen. De groene sector zit in een soort puberteit.'

Waardoor veel bedrijven ten onder gaan. Onder meer de zonnepanelenmakers in Europa en de Verenigde Staten, zoals Q-cells en Solyndra, hebben het moeilijk of gaan failliet.

'Consolidatie in jonge industrietakken is van alle tijden. Het feit dat zonnebedrijven failliet gaan, betekent niet dat er geen toekomst is voor de zonnesector. Er dreigt nu een handelsoorlog vanwege de goedkope Chinese zonnepanelen, maar dat zou beschamend zijn. We weten nu: groene energie kan concurrerend zijn, maar daarvoor heb je enerzijds de allerbeste technologie nodig en anderzijds een goedkope productieketen. De technologie komt uit het westen, de productie zit in het oosten en we profiteren er allebei van. Is dat erg? Met de iPhone gebeurt precies hetzelfde.'

Fossiele bedrijven klagen over de overvloed aan groene stroom, waardoor kolen- en gascentrales moeten worden uitgeschakeld en niet meer rendabel zijn. Klopt dat?

'Goedkope groene energie is inderdaad een uitdaging voor de stroomvoorziening. Wind- en zonnestroom kost niets, als de molens er eenmaal staan en de panelen er liggen. Daardoor gaat de stroomprijs naar nul als de zon schijnt en de wind waait. Voorheen was de stroomprijs overdag juist hoog. Centrales konden op die pieken veel geld verdienen, nu worden de pieken in Duitsland opgevangen door zonnepanelen. Dat maakt fossiele centrales minder rendabel. Als het zo doorgaat, wordt er te weinig geïnvesteerd en stijgt het risico van stroomuitval. Toezichthouders moeten dat regelen, misschien wel door een vergoeding van fossiele reservecapaciteit.'

Dus moeten we gascentrales bouwen om bij te schakelen als de wind wegvalt?

'Misschien, maar we moeten wel oppassen. Aardgas wordt heel erg gepusht. Ook oliemaatschappijen richten hun strategie sterk op gas. Ze zeggen: gas is goedkoop, door de grootscheepse winning van schaliegas in de VS. Maar dat geldt alleen in de VS, en alleen op de korte termijn. Gas futures (langetermijncontracten) kosten al twee, drie keer zo veel als de huidige prijzen. De oliemaatschappijen hebben een groot belang om Europa afhankelijk te maken van aardgas - laten zij dat nou net verkopen. Het is niet in het Europese belang om zich vast te leggen op een aardgastoekomst. Als die centrales er eenmaal staan, zijn ze lastig te sluiten. Dan kom je in 2040 niet waar je wilt zijn.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden