De Grieken***

Lachen en gruwen tegelijkertijd, de poppen zijn bedrieglijk echt.

JEUGDDANS


***


De Grieken door MAAS Theater & Dans. Vanaf 9 jaar


12/4, Maaspodium Tournee maastd.nl


Voor iedere winnaar moet er ook een verliezer zijn, zo waarschuwt verteller Tim Velraeds alvast het jonge publiek van de voorstelling De Grieken, de eerste jeugdvoorstelling van poppentheatermaker Duda Paiva bij MAAS Theater & Dans.


Het zal er een uur pittig aan toegaan, want dit drieluik gaat over Grieken, Goden, onmacht, hebzucht en beminnen en dus zal de mens het onderspit delven, want 'bij de Grieken kunnen alleen de Goden winnen', zo benadrukt hij op rijm.


Wie het werk van Duda Paiva kent, weet dat deze danser annex poppenspeler zijn naakte, schuimrubberen creaties niet ontziet; poppen kunnen veel incasseren. Ook nu hij jeugdig publiek voor zich heeft, steken zijn performers een cycloop een oog uit, hakken ze de binnenkant van (stoffen) schapen tot lamsvlees, propt hij een onverzadigbare koning vol met bananen en bijlen en scheurt hij Nikè haar pas verworven vleugels af. Lachen, want: poppen. Maar ook gruwelijk, want: bedrieglijk echt. Ilija Surla, Ana Teixido en Velraeds zijn ervaren genoeg om te dansen, te flirten en te worstelen met lenige gedrochten.


Jammer is dat De Grieken drie opeenvolgende korte verhaaltjes vertelt, zonder één echt uit te werken. Leuker zou zijn op fraaie locaties langs de taferelen te dwalen. Nu kijk je in een zwarte doos naar soms onduidelijke miniatuurtjes, zoals over het balletmeisje Nikè (godin van de overwinning) dat door een jongeman tot een pas de deux wordt verleid, maar zonder reden wordt geknakt. Terwijl in de dondermuziek Slaap kindje slaap doorsijpelt, wordt de cycloop door Odysseus verblind, gehavend en bedrogen achtergelaten. Hoe log en lelijk ook, je blijft sympathiseren met de naïeve reus. Het einde komt raar vroeg. Gelukkig mogen kinderen na afloop de verliezer nog even recht in zijn bloeddoorlopen oog kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden