De Grieken zijn optimistisch, maar ziet het er echt beter uit?

Griekenland verkeert al zes jaar in een recessie. Om de economie weer te laten groeien, heeft het land concurrerende bedrijven nodig. Drie Griekse ondernemers vertellen over hun pogingen om in de crisis een zaak op te bouwen.

ATHENE - De Griekse economie zal volgend jaar waarschijnlijk licht blijven krimpen. Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een recent rapport. De voorspelling is een tegenvaller voor de Griekse regering, die ervan uitgaat dat de economie komend jaar, voor het eerst in lange tijd, een kleine groei zal laten zien.

De Griekse regering verwacht voor 2014 een groei van 0,6 procent. Maar volgens de OESO zal de economie volgend jaar waarschijnlijk nog met 0,4 procent krimpen. De organisatie voorspelt dat de Griekse economie pas in 2015 gaat groeien. 'Er gloort wel hoop', aldus secretaris-generaal José Ángel Gurría van de OESO.

Ook de laatste analyse die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds hebben gemaakt van de Griekse staatsschuld is volgens de OESO te rooskleurig. De EU en het IMF voorspellen dat de Griekse schuld zal afnemen tot 124 procent van het bruto binnenlands product in 2020.

Maar volgens de OESO zal de staatsschuld in 2020 waarschijnlijk rond 160 procent van het bbp liggen. De OESO wijt dit onder meer aan 'internationale omstandigheden die minder gunstig zijn dan verwacht'. Volgens de OESO is het onvermijdelijk dat de EU en het IMF een deel van de Griekse staatsschuld kwijtschelden. 'Laten we dat zo snel mogelijk doen', aldus Gurría.

Griekenland wordt sinds 2010 overeind gehouden met 240 miljard euro aan noodleningen van de EU en het IMF. De Grieken hebben daarvan inmiddels 216 miljard euro ontvangen. In ruil voor de noodleningen moet de Griekse regering haar overheidsfinanciën op orde brengen en liberaliseringen en privatiseringen doorvoeren.

Tot frustratie van de EU en het IMF voeren de Grieken wel bezuinigingen en belastingverhogingen door, maar voeren zij de structurele hervormingen, die de economie beter moeten laten functioneren, slechts mondjesmaat uit. De Nederlandse minister Jeroen Dijsselbloem, die voorzitter is van de Eurogroep, zei onlangs dat sommige Europese ministers van Financiën 'hun geduld verliezen' met de Grieken. Zij moeten zich meer inspannen.

De zogenoemde trojka (EU, IMF en Europese Centrale Bank) voert momenteel moeizame onderhandelingen met de Griekse regering over de begroting voor 2014. De Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras, zei onlangs dat Griekenland en de trojka nog een gat van 1 miljard euro moeten overbruggen.

De Grieken hebben de goedkeuring van de geldschieters nodig om in aanmerking voor de volgende tranche van de noodleningen. Athene wil de onderhandelingen afronden voor 1 januari, omdat Griekenland dan voor een half jaar het roterend voorzitterschap van de EU op zich neemt.

'Zonder crisis hadden we het risico niet genomen'

Naam: Georgios Gatos

Leeftijd: 32

Bedrijf: Incrediblue

In: Volos

Sinds: 2012

Activiteit: Bemiddeling jachtverhuur via internet

Werknemers: 4

Winstgevend: Nog niet

'Wij hebben ons idee afgekeken van websites als Airbnb.com. Via Airbnb kun je als particulier een huis of appartement huren van andere particulieren. Dat is een enorm succes. Ik geloof dat Airbnb al negen miljoen gebruikers heeft. Wij doen hetzelfde, maar dan met jachten.

'Wie een boot wil huren, kan via onze site contact zoeken met een eigenaar die wil verhuren. Als de huur doorgaat, krijgen wij een commissie van 10 tot 15 procent. Zo groot als Airbnb zullen wij natuurlijk nooit worden, want er zijn minder jachtbezitters dan huiseigenaren. Wij zitten in een niche.

Onze site is nu alleen in het Engels. Een van de problemen waar we op stuiten, is dat de meeste mensen in landen als Griekenland, Frankrijk en Spanje alleen in hun eigen taal op internet zoeken. We zijn daarom bezig onze site ook op te zetten in een reeks andere Europese talen.

'Eind dit jaar hopen we duizend boten op de site te hebben en volgend jaar willen we twee- à drieduizend schepen kunnen aanbieden. Onze droom is dat via onze site jaarlijks dertigduizend boten worden verhuurd voor gemiddeld dertig dagen per jaar. Dat zou een omzet betekenen van meer dan 50 miljoen euro.

'We zijn het bedrijf met zijn drieën aan het opzetten. Ik ben met 32 jaar de oudste. Mijn twee partners zijn 29 en 31. Zonder crisis hadden we alledrie waarschijnlijk een goede baan gehad en hadden we het risico niet genomen.

'Een van de grootste obstakels voor ondernemers in Griekenland is de bureaucratie. Als je een hotel wilt opzetten, word je genaaid. Je krijgt dan te maken met gekmakende regels. Er zijn in Griekenland vrijwel geen jeugdherbergen omdat het te moeilijk is hier zoiets van de grond te tillen. Gelukkig zijn wij een digitaal bedrijf, waardoor we redelijk aan dit soort ellende ontsnappen.'

'Zakendoen wordt hier vaak gezien als iets smerigs'

Naam: Maria Vlachou

Leeftijd: 33

Bedrijf: Fereikos-Helix

In: Korinthe

Sinds: 2007

Activiteit: Fokken, verwerken en verkopen van slakken

Werknemer: 13

Winstgevend: Ja

'Grieken eten weinig slakken. Het zijn vooral de Pontische Grieken, die uit Turkije komen, die het doen en de bewoners van Kreta en Rhodos, waar slakken een traditioneel gerecht zijn. Mensen verzamelen de slakken van oudsher in de natuur. Mijn grootmoeder ging vroeger na regen ook de heuvels in om slakken te zoeken.

'Mijn zus en ik behoorden in 2007 tot de eersten in Griekenland die begonnen met het biologisch kweken van slakken. Vervolgens hebben we in 2011 een oude melkfabriek gekocht. Daar verpakken we de slakken nu in blikken en potten. Een groot deel van onze slakken betrekken we inmiddels van 176 franchisenemers die voor ons kweken.

'Om geen ruzie te krijgen, hebben mijn zus en ik de taken verdeeld. Zij is verantwoordelijk voor de productie, ik doe de marketing en export. Ik spreek negen talen. Omdat de Griekse markt klein is, exporteren we ruim 70 procent van onze slakken. Frankrijk is een belangrijke afzetmarkt.

'De crisis is natuurlijk in de eerste plaats een sociaal drama met een enorme werkloosheid. Maar als bedrijf profiteren we er ook van, omdat meer jonge mensen terugkeren naar het platteland en bereid zijn te beginnen met de kweek van slakken. En voor Griekenland zie ik de crisis als een kans om te veranderen. Zakendoen wordt hier vaak gezien als iets smerigs, gebaseerd op connecties met politici. Door de crisis groeit het besef dat we meer échte, creatieve ondernemers nodig hebben.

'Overigens heeft ons succes voor mij persoonlijk ook een nadeel. Want ik ben 33. Ik zou graag een man vinden en kinderen krijgen. Maar dit is een machosamenleving. Als ik uitga met mannen, merk ik dat ze bang voor me zijn. Ze zijn bang dat ik succesvoller zal zijn dan zij of dat ik meer geld zal verdienen. Daar kunnen Griekse mannen niet tegen.'

'Er rijden brommerkoeriers rond met geld en cheques'

Naam: Emilios Markou

Leeftijd: 43

Bedrijf: Hellas Direct

In: Athene

Sinds: 2012

Activiteit: Autoverzekeringen via internet

Werknemers: 25

Winstgevend: Nog niet

'Wat wij doen, is eigenlijk helemaal niet zo origineel. In andere landen zijn er al jaren bedrijven die autoverzekeringen aanbieden via internet. Maar in Griekenland bestond het nog niet. De meeste verzekeringsmaatschappijen hier werken nog heel inefficiënt: medewerkers hebben vaak geen toegang tot internet, procedures zijn omslachtig en er zijn meestal te veel mensen in dienst.

'Wij hebben slechts 25 werknemers. We richten ons op de twee grote steden, Athene en Thessaloniki. We verzekeren alleen personenwagens en we werken uitsluitend via internet. Klanten betalen hun premie met hun creditcard en krijgen uitkeringen van ons rechtstreeks op hun rekening gestort. Andere Griekse maatschappijen accepteren premies in contanten en keren uitkeringen uit in de vorm van cheques. Ze hebben brommerkoeriers die rondrijden met geld en cheques.

'Ik ben dit bedrijf aan het opzetten samen met een partner, die ik heb leren kennen toen we allebei bij Goldman Sachs in Londen werkten. In het begin hebben we geworsteld met de Griekse bureaucratie. Daarom hebben we ons bedrijf formeel opgericht op Cyprus. Wij komen daar alle twee oorspronkelijk vandaan. De regels zijn op Cyprus hetzelfde, maar de overheid functioneert beter.

'De crisis is een perfect moment om een autoverzekeraar te beginnen. Honderdduizenden mensen hebben hun wagen verkocht of rijden er niet meer in om kosten te besparen. Als de economie straks weer gaat groeien, keren die auto's terug op de weg en gaan bestuurders op zoek naar een autoverzekering. Als ze dan zien dat wij 20 tot 30 procent goedkoper zijn, zullen velen voor ons kiezen. Doordat er minder auto's rondrijden, gebeuren er ook minder ongelukken. Er is in theorie wel een grotere kans op fraude, omdat mensen zinnen op manieren om aan geld te komen, maar tot nu toe lijkt dat in Griekenland mee te vallen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden