De Grave zet leiding MID aan de kant

Minister De Grave van Defensie heeft de leiding van de Militaire Inlichtingendienst (MID) aan de kant geschoven. Hij verwijt de MID-top een 'ernstige beoordelingsfout' te hebben gemaakt door hem niet op de hoogte te stellen van een eigen onderzoek naar rechts-extremistisch gedrag van vier Dutchbat-militairen in Srebrenica, zei hij dinsdag....

Na een 'indringend' geprek met de minister heeft zowel het hoofd van de MID, luchtmachtgeneraal H. Vandeweijer, als zijn plaatsvervanger R. Wielinga zijn functie ter beschikking gesteld. De Grave benadrukte in een toelichting dat de twee niet zijn ontslagen. 'De sanctie is adequaat.' Binnenkort overlegt de minister met Vandeweijer en Wielinga over een nieuwe functie bij Defensie.

Ook De Graves voorganger Voorhoeve wist niets van het in 1996 uitgevoerde onderzoek. De minister is pas twee weken geleden, de avond voor een Kamerdebat, op de hoogte gesteld van het bestaan van het MID-onderzoek.

De MID-top wordt verder verweten geen gevolg te hebben gegeven aan de oproep van De Grave, in augustus vorig jaar, alle informatie over Srebrenica ter beschikking te stellen van commissaris van de koningin Van Kemenade. Die onderzocht het achterhouden van informatie door Defensie.

De Tweede Kamer heeft gisteren instemmend gereageerd op De Graves besluit. GroenLinks vraagt zich echter af of niet méér Defensie-medewerkers verantwoordelijk zijn voor het achterhouden van informatie. Het tweetal dat nu wordt gedwongen op te stappen, gaf tijdens de val van Srebrenica in juli 1995 nog geen leiding aan de MID. Na het zomerreces gaat GroenLinks pleiten voor een parlementaire enquête.

Veel militairen dringen daar ook op aan, maar de coalitie voelt daar niets voor.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft De Grave dat het mogelijk rechts-extremistische gedrag 'van een zodanige aard is dat de minister van Defensie daar onverwijld over had moeten worden ingelicht. Het spreekt vanzelf dat rechts-extremistisch gedrag binnen de krijgsmacht volstrekt ontoelaatbaar is'.

De Grave noemde het essentieel dat hij als politiek verantwoordelijke op Defensie beschikt over 'alle relevante informatie', zodat hij verantwoording kan afleggen aan de Tweede Kamer. 'Dat is de meest elementaire schakel in het functioneren van de parlementaire democratie.'

De landmacht moet van De Grave onderzoeken of het rapport van de MID aldaar bekend is. Het gaat om vier landmachtmilitairen van Dutchbat III. De minister heeft de landmacht ook gevraagd of er maatregelen zijn genomen. Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend op basis van het door De Grave opgestuurde MID-rapport.

De bewindsman heeft de Tweede Kamer gisteren verder gemeld dat er 'geen aanleiding was' om de Kamer vorig jaar september op de hoogte te stellen van het zoekraken van een tweede fotorolletje. Ook Van Kemenade hoefde dat niet te weten, aangezien de kwestie geheel los staat van de val van Srebrenica, aldus De Grave.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.