De Grave wil Europese vloot

Minister De Grave van Defensie heeft in Brussel op een NAVO-vergadering het plan gelanceerd om een Europese zeestrijdmacht op te richten....

Van onze correspondent

'Als er weer een crisis zoals in Kosovo uitbreekt, moet Europa in staat zijn een relevante bijdrage op zee te leveren', aldus De Grave. De minister vergeleek zijn plannen met die van Frankrijk en Groot-Brittannië voor de vorming van een snelle Europese interventiemacht. Deze legermacht zou los van de NAVO snel in actie moeten kunnen komen om crises in de Europese invloedssfeer te bestrijden.

De maritieme evenknie van de interventiemacht, door De Grave voorlopig European Multinational Maritime Force (EMMF) gedoopt, zou geen nieuwe schepen nodig hebben. 'We hebben nu een aantal taakgroepen onder Amerikaans commando', legde admiraal Kroon, stafchef van het Nederlandse leger, uit. 'Je maakt die Europese taakgroepen los daarvan, trekt er een cirkel omheen, en je hebt een Europese eenheid.' NAVO-secretaris-generaal Robertson juichte het initiatief toe, maar hij waarschuwde wel dat er 'geen schepen of middelen aan het commando van de NAVO worden onttrokken'. Volgens De Grave hebben Groot-Brittannië, Duitsland en België al positief gereageerd op zijn plan.

De Grave maakte bekend dat België belangstelling heeft om financieel bij te dragen aan de bouw van een tweede amfibisch transportschip. Volgens De Grave is dat een eerste voorbeeld van wat meer zal gebeuren: Europese, multinationale financiering van de aanschaf van duur militair materieel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden