De Grave verlaat Kamer

Frank de Grave verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt de nieuwe voorzitter van het College tarieven gezondheidszorg (CTG)...

AANP

De Grave (48) is nu voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid in de Tweede Kamer. Hij was als Kamerlid van 1982 tot 1990 fiscaal en financieel specialist voor de VVD. Daarna werd hij wethouder financiën in Amsterdam. In het eerste kabinet-Kok werd De Grave staatssecretaris van Sociale Zaken (1996-1998). In het tweede kabinet-Kok was hij minister van Defensie (1998-2002).

In 2002 werd De Grave weer 'gewoon' Kamerlid. Daar had hij geen enkel probleem mee, schrijft hij op zijn website. Hij deed dat 'uit volle overtuiging met enthousiasme'. Uitzonderlijk noemde hij dat zelf, maar 'het controleren van de macht is net zo belangrijk als het uitoefenen van de macht en Kamerlid zijn is het hoogste wat je in een democratie kunt bereiken.'

Het CTG voert de Wet tarieven gezondheidszorg uit. Die wet bepaalt hoe de tarieven van bijna alle zorgaanbieders tot stand moeten komen. Daar gaat jaarlijks 40 miljard euro in om.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen vindt het jammer dat De Grave de fractie gaat verlaten. Hij noemt het fantastisch voor het CTG dat het 'zo'n bekwaam en gedreven bestuurder' krijgt.

Het CTG krijgt een belangrijke rol bij het nieuwe zorgstelsel dat in 2006 wordt ingevoerd. In dat stelsel krijgt iedereen een basisverzekering. Ook is het de bedoeling dat verzekeraars (inclusief de ziekenfondsen) meer gaan concurreren. Dat moet de kosten drukken en leiden tot kortere wachtlijsten.

Scheerder wordt voorzitter van het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (CBZ). Dat college houdt zich bezig met de bouw en de capaciteit van ziekenhuizen en andere instellingen.

Eske Egerschot volgt De Grave waarschijnlijk op in de Kamer. Zij komt op de kandidatenlijst als eerste hiervoor in aanmerking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden