De Grave: 'EU-landen te laks in nakomen verplichtingen'

De Europese Unie slaagt niet in haar opzet om voor het begin van 2003 een snelle interventiemacht van 60 duizend militairen paraat te hebben....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Voor het eerst sinds de aanslagen van 11 september kwamen de defensieministers van de EU gisteren bijeen om te spreken over een gezamenlijke Europese defensie. Zij werden bestraffend toegesproken door Javier Solana, baas van de Europese diplomatie, en secretaris-generaal Robertson van de NAVO. Volgens beiden blijft de EU ver achter bij haar toezeggingen. 'Meer inspanningen zijn nodig', aldus Solana. 'Ik moet vragen of sommigen onder u hun aanbiedingen kunnen vergroten.'

De Grave gaf aan dat Robertson teleurgesteld is. 'Ik begrijp het wel dat het moeilijk is om in deze tijd van economische onzekerheid de defensiebegroting op peil te houden. Maar ik begrijp Robertson ook heel goed.' Volgens de bewindsman doet Nederland het zo slecht nog niet.

De Unie zal op de streefdatum, 1 januari 2003, hooguit enige militaire activiteiten kunnen ondernemen 'die laag op de geweldsschaal liggen'.

De Grave hekelde de geringe bereidheid van de meeste lidstaten om zich te onderwerpen aan 'externe beoordelingsmechanismen'. Openlijke beoordeling van elkaars plannen en grotere druk uit de EU kan leiden tot snellere realisering van de doelstellingen, aldus De Grave.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden