De grap van Klaas Dijkhoff was zo flauw en slecht, dat zelfs Halbe Zijlstra hem niet had kunnen maken

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: we blijven benadrukken hoe onbelangrijk Twitter is en Klaas Dijkhoff maakt een té flauwe grap.

Klaas DijkhoffBeeld anp

Top

In aflevering drie van De Schaduwmacht worden filmregisseur en PvdA-criticus Eddy Terstall en buitenlandcorrespondent Harald Doornbos ingedeeld bij de toonaangevende 'rechtse' twitteraars. Daar valt iets op af te dingen. En is Arjen Lubach wel links?

Het gezamenlijke project van Vrij Nederland en Nieuwsuur was verder volkomen helder. De Utrecht Data School zocht uit wie de boze linkse en rechtse twitteraars zijn, hoe ze zich tot elkaar verhouden en hoe groot hun invloed is op de politiek. Het onderzoek Hoe de boze twitteraar het debat bepaalt werd woensdag gepresenteerd.

De achterliggende vraag zal iedereen die zich op Twitter waagt (en wordt geconfronteerd met haatzaaiende en intolerante types, vaak gelieerd aan de media) aanspreken: is Twitter representatief voor Nederland?

De boze burger is, zo blijkt, een totaal overschat fenomeen. Goed dat dit weer eens duidelijk is gemaakt. Nadat het in het recente rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau al eerder was aangetoond, concludeert ook de Utrecht Data School dat Nederland veel minder boos is dan op Twitter wordt gesuggereerd.

Conclusie van de onderzoekers: 'Twitter is absoluut niet representatief voor de Nederlandse bevolking. En de twitteraars in het rechtse cluster al helemaal niet.'

Onze conclusie: Twitter is het meest overschatte medium uit de wereldgeschiedenis.

Paul Onkenhout

Arjen LubachBeeld anp

Flop

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kennen we als een van de weinige Kamerleden die zijn nuchterheid en onderkoelde humor nooit verliest in (non-)discussies. Grapjes maken die de plank pijnlijk mis slaan: dat is meer de stijl van Mark Rutte en Halbe Zijlstra. Die twee jengelden vorig jaar wekenlang over de vermeende islamisering van Hemapaaseitjes.

Nee, Dijkhoff is niet zo snel onder de indruk van dramaqueenerij. Zo zei hij vorig jaar in een Noisey-interview over rapper Ismo dat zijn muziek een 'schattige poldervariant is van echte rap uit moeilijke wijken'.

Pats.

Klaas DijkhoffBeeld anp

Maar sinds de discussie over standbeelden van omstreden Nederlandse helden is losgebarsten, lijkt Dijkhoff niet meer in vorm. Dinsdag mocht hij in Jinek uitleggen waarom het debat volgens hem 'vermoeiend' is en de activisten die het debat hebben aangezwengeld 'beroepsgekwetsten' zijn. Soit, een legitieme discussie al kwam Dijkhoff zelf ook wat fragiel over.

Het dieptepunt volgde woensdagavond, toen Dijkhoff op de uitbanning van het woord 'blank' door NOS via Twitter reageerde met een grap die zo flauw en slecht was, dat zelfs Halbe Zijlstra die niet had kunnen maken: 'Gaan ze dan straks bij een overstroming ook melden dat de straten wit staan?'

Serieus, Dijkhoff? Grapjes in een verhit debat zijn nodig. Maar De Slimste Mens van Nederland kan beter.

Nadia Ezzeroili

Verbetering: In dit stuk stond eerst staatssecretaris Dijkhoff. Hij is sinds oktober 2017 fractievoorzitter van de VVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden