De Graaf drukt D66-sprookje door

Er zijn belangrijker zaken, maar het hoofdartikel 'Obstructie' (Forum, 8 maart) is zo onzinnig en naïef dat een reactie niet mag uitblijven....

Het is niet overdreven te stellen dat minister De Graaf met alle denkbare middelen probeert de door het volk gekozen burgemeester er door te drukken. Omdat de voorstellen inhoudelijk niet overtuigen, gebruikt hij absurde methoden en argumenten om ons toch in zijn D66-sprookje te laten geloven. Zo zou het niet nodig zijn de wijze van aanstelling in de Grondwet op te nemen en zou ook de grondwetgever van 1848 dat niet hebben gewild. Ook zouden alle beschaafde naties een gekozen burgemeester kennen.

Het eerste punt komt zo nog aan de orde, de beide andere stellingen zijn domweg onjuist. De Grondwet schrijft voor dat de voorzitter van het hoogste gemeentelijke orgaan, de gemeenteraad, door de Koning wordt benoemd. In de landen om ons heen is dat anders: de burgemeester wordt wel gekozen, maar juist niet door de bevolking. Hij wordt gekozen door het orgaan waarvan hij de voorzitter is, namelijk de rechtstreeks gekozen raad. Dat getuigt van logica en van een organiek besef dat in Nederland geheel lijkt te ontbreken.

Met de dualisering van het gemeentelijke bestuur zijn we het spoor bijster geraakt. Eerst is de band tussen raad en wethouders, de leden van het dagelijks bestuur die hun functie ontleenden aan de raad, doorgesneden. De opgewaardeerde wethouders konden niet lang profiteren van hun zelfstandige rol, want worden nog geen vijf jaar later de loopjongens en -meisjes van de rechtstreeks gekozen burgemeester. Om over het grondwettelijke hoofdschap van de raad maar te zwijgen.

De Volkskrant acht het ongepast tegen de herziening van de Grondwet te stemmen. Dat kunnen de voorstanders van een door de raad gekozen burgemeester in hun zak steken. De kleinste regeringspartij is er niet alleen in geslaagd de coalitiepartners CDA en VVD, van oudsher helemaal geen voorstanders van de rechtstreeks gekozen burgemeester, tot medewerking te dwingen. Nee, ook alle andere tegenstanders moeten niet moeilijk doen.

Maar, geachte redactie, u begrijpt toch hopelijk zelf wel waarom minister De Graaf het niet nodig vindt de aanstellingswijze van de burgemeester in de Grondwet te verankeren? Dan zou immers in de Grondwet moeten worden vastgelegd dat de burgemeester door het volk wordt gekozen en voor een dergelijke wijziging van de Grondwet bestaat bij lange na geen tweederde meerderheid. Dat weet de minister donders goed - daarom heeft hij deze koninklijke weg niet willen bewandelen.

Het is ondemocratisch en onconstitutioneel, dat u een zeer grote parlementaire minderheid het recht wil ontzeggen zich te verzetten tegen deze procedurele chicane en, nog belangrijker , tegen een voorstel waar domweg onvoldoende draagvlak voor is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden