De goudgoeroe van 2013 was terecht somber over de prijs

Analist Georgette Boele van ABN Amro is gekozen tot de beste voorspeller van de goudprijs.

De goudhandel zit vol goeroes die de waarde van het edelmetaal omhoog of omlaag praten. Zolang de koers blijft schommelen, krijgt iedereen zo vanzelf een keer gelijk. De 41-jarige analiste in valuta en edelmetalen Georgette Boele van ABN Amro doet dat beter. Zij was volgens de Metal Bulletin Apex de 'meest nauwkeurige voorspeller van de goudprijs in 2013'.

Voor de goudprijs was 2013 een dramatisch jaar. Na jarenlange stijging werd een neergang ingezet die aanhoudt tot op de dag van vandaag. Dat voorzag Boele vrij precies, zoals ze ook met de prijs van platina bijna goed zat. Het jaar ervoor was ze trouwens al de beste zilvervoorspeller.

Hoe wordt iemand de beste goudvoorspeller? 'Door er goed rekening mee te houden dat goud steeds minder een veilige haven en steeds meer een zaak van beleggers is', zegt Boele.

Rond 2004 is ook het grote publiek in goud gaan beleggen. Alleen al door die massale belangstelling ging de prijs omhoog. Dat kon onmogelijk zo blijven doorgaan en het omslagpunt werd eind 2012 bereikt.

Een daling ligt voor de hand zodra beleggers op andere manieren meer kunnen verdienen. Bijvoorbeeld met aandelen, waarop ze ook nog dividend kunnen krijgen. Die trend werd in 2013 ingezet met het herstel van de financiële markten na de donkere periode waarin de ene financiële crisis volgde op de andere.

'Het heeft geholpen dat we de afgelopen jaren iets optimistischer waren over het herstel van de economie, met name in de Verenigde Staten. Door het stimuleringsbeleid van de Amerikaanse centrale banken ging de rente omlaag en herstelde het vertrouwen. Wat sommige anderen gemist hebben, is dat daardoor ook de goudprijs zou blijven dalen.'

Begin vorig jaar voorspelde Boele een gemiddelde goudprijs van 1.500 dollar (1.109 euro) per ounce. Daarmee was ze het somberst van alle analisten, maar terecht. Na de instorting van de goudprijs in april verlaagde ze haar eindejaarsprognose naar 1.200 dollar. Dat was slechts vijf dollar minder dan de werkelijke eindkoers.

Wie goed kan voorspellen, zou daar zelf goud mee kunnen verdienen. Maar persoonlijk belegt ze niet, zegt Boele. Volgens interne regels van de bank zou het op beperkte schaal mogen, maar het zou haar leven te veel beheersen. 'Mijn motivatie is niet om steenrijk te worden, maar om mijn werk te kunnen doen als een soort hobby. Dat wordt anders wanneer ik me er ook in mijn vrije tijd mee ga bezighouden.'

Bijkomend voordeel is dat analisten objectiever zijn wanneer eigenbelang geen rol speelt.'Psychologie speelt in de goudhandel een belangrijke rol. Er zijn extreme beleggers van wie sommigen geen vertrouwen hebben in valuta. Die kopen het goud ook fysiek en stoppen het in een kluis. Op de sterke prijsstijging heeft dat geen grote invloed gehad.'

En volgend jaar? Voor wie er wel lol in heeft, haar prognose: 1.100 dollar gemiddeld en 1.000 dollar eind december.

De jaren erop nog iets minder.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden