Opinie

De Gouden Sylvana zegt veel over stand van het land

Wat u niet mag missen volgens de hoofdredactie.

De gouden Sylvana.Beeld Aisha Zeijpveld

Op de eerste rij

Correspondenten bij de Volkskrant blijven in principe vijf jaar op hun plek, maar voor Marc Peeperkorn maken we graag een uitzondering. Hij heeft in zijn Brusselse jaren zo'n omvangrijk netwerk gebouwd, dat het zonde is om hem van plaats te doen wisselen. Bij alle grote crises waar de EU doorheen gaat, zit hij op de eerste rij.

Deze week beschreef hij met Natalie Righton de zoektocht naar het geitenpaadje van Mark Rutte. Hoe hij moest manoeuvreren tussen een onwillig Nederlands parlement en een onwillig Europa. Hij moest, zoals Peeperkorn en Righton schrijven, de 'massale nee-stem bij het Oekraïnereferendum wel horen, maar niet honoreren'.

Net als eerdere reconstructies, van de Vluchtelingendeal en de Brexit-onderhandelingen, liet dit verhaal zien dat de Europese Unie een strijd voert om het naakte bestaan. De ene crisis is nog niet geluwd of de volgende dient zich alweer aan. En elke keer draait het om het hetzelfde: de strijd tussen het electoraat dat schreeuwt om minder Europa en politici die gezien de huidige onrust in de wereld juist meer Europa willen. Om de boel bij elkaar te houden wordt geen middel geschuwd, zo bleek deze week. De voltallige top van de Europese Christen-Democraten werd ingezet om de voorzitter van een kleine Nederlandse fractie te bewerken.

Langzaam kruipt ook de wanhoop in de Unie, constateerde Peeperkorn deze week in een ander stuk. 'Er is geen anker meer, we drijven weg met het populistisch getij', zucht een diplomaat.

Marc PeeperkornBeeld Sanne de Wilde

Foute voorspellingen

Op Oudejaarsdag doen we traditiegetrouw voorspellingen. We proberen tendensen in de maatschappij door te trekken naar het komende jaar. Voorgaande jaren kwamen de voorspellingen van de redactie. We zaten er echter zo vaak naast dat we dit jaar Bert Wagendorp en Sheila Sitalsing hebben gevraagd. Kijken hoe zij het ervanaf brengen.

Precies een jaar geleden kampte Europa nog met een enorme vluchtelingenstroom, veel van onze voorspellingen waren daarop gebaseerd: er zou een mega-azc komen, er zou weer worden gecontroleerd bij de grens, het kabinet zou vallen.

Het nieuwe jaar was nog niet begonnen of er trad een kentering in. Door de Keulse aanrandingen in de oudejaarsnacht nam het draagvlak voor vluchtelingenopvang snel af. En eind januari presenteerde Diederik Samsom in de Volkskrant zijn oplossing voor het vluchtelingenprobleem: iedereen zou voortaan worden teruggestuurd naar Turkije.

Zo ziet de wereld er een jaar later ineens heel anders uit .

Niet naar ieders tevredenheid. De burgemeester van Palermo spuwde deze week vuur in een interview met Carlijne Vos. Het Europese migratiebeleid is kortzichtig, vindt hij: 'Europa is stervende. Mensen zijn oud. We hebben migranten nodig.'

Lees ook de reportage van onze correspondent Zuid-Amerika Marjolein van de Water over Syrische vluchtelingen in Brazilië . Weinig Syriërs willen daarheen, omdat je daar geen huis en ook geen uitkering krijgt. Zij die wel gaan, zijn extra gemotiveerd om wat van hun leven te maken. Het Syrisch echtpaar uit de reportage heeft inmiddels een bloeiend restaurant. In Europa zouden vluchtelingen ook niet zoveel moeten krijgen, vindt de man des huizes. 'Het maakt mensen passief. En het zorgt voor onvrede bij de lokale bevolking.'

Dat wordt beaamd door de Friese boer Henk Zijlstra, die zich over de Syrische vluchteling Joumaa Mamoun heeft ontfermd. 'Sommige asielzoekers denken: ik krijg 900 euro uitkering, dus waarom zou ik werken?', zegt hij deze week in een prachtig verhaal van Anneke Stoffelen. 'Joumaa is iemand, die wil bezig zijn. Dat vind ik belangrijk, dat hij zelf ook wat wil.'

De Burgermeester van Palermo.Beeld Sanne de Wilde

Gouden Sylvana

Sinds 2009 reikt de Volkskrant jaarlijks de Gouden ... uit, een prijs voor de meestbesproken persoon in de media. Het is de enige prijs die jaarlijks anders heet, omdat ze wordt genoemd naar de winnaar. Het is ook de enige prijs waarbij de overwegingen van de jury alleen door de jury zelf worden begrepen.

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas meldde zich deze week verontwaardigd op Twitter . 'Wat zijn de criteria? Is toch te gek S. Simons op 1 en Nobelprijswinnaar Ben Feringa staat er niet eens op... Graag reactie.'

Niettemin is het een heel belangrijke prijs. Niet alleen omdat het juryrapport het geestigste is van alle juryrapporten, maar vooral ook omdat de top-40 veel zegt over de stand van ons land. De prijs dwingt ons in de spiegel te kijken: waarom hebben we deze mensen zoveel aandacht gegeven?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden