Terugblik 2013

De Gouden Badr: Wie waren de meest besproken personen van 2013?

Sylvie Meis, Peter Jan Rens, John Ewbank, ze grepen allemaal net naast de Gouden Badr, de prijs voor meest besproken persoon van 2013. Badr Hari ging er met de felbegeerde award vandoor. Voor de complete lijst van 27 personen bladert u in de Volkskrant van vandaag; wij tellen hier af van 10 naar 1.

mediaredactie
Badr Hari Beeld anp
Badr HariBeeld anp

10. Toine van Peperstraten (en FOX)
Toine van Peperstraten had het niet makkelijk op 25 juli. Op die avond presenteerde hij voor de laatste maal een uitzending van Studio Sport. Hij brak. 'Tja, en, eh... Wat moet je nou zeggen? D'r komt een, eh...'
Met hoge piepstem: 'Ja, ik, froeoeoeoe, einde van twintig jaar Studio Sport, froorrk, kum.' Zich vermannend: 'Ik ga even terug naar 1994. Ik presenteerde toen mijn eerste uitzending.'

Zijn armen strekkend: 'Ik werd er even emotioneel van.' Kan gebeuren. Bij concurrent RTL werd Van Peperstraten door Derksen, Genee en Van der Gijp uitgelachen. 'Ik heb andere normen en waarden', twitterde Toine. Ook dat was grappig.

Hij vertrok naar FOX, vluchtend voor de schaduw van Smeets, Egbers en Van Gelder. Gelijk had-ie. Nu nog wat kijkers.

9. Herman van der Zandt (en de imitatie)
Vorig jaar al met stip binnen op 17, dit jaar geklommen naar een positie in de top-10: Herman van der Zandt, de journaallezer met de nonchalance van Jeroen Pauw en de humor van een op de verwarming gedroogd duizenddingendoekje.

In 2013 verliet Herman zijn veilige swipescherm en liet hij zien dat hij ook een achttien uur durende marathonuitzending van Giro 555 kan presenteren en een uitstekende imitatie van Matthijs van Nieuwkerk in huis heeft. In De Wereld Draait Door werd hij daarom meteen op het schild gehesen als dé nieuwe talkshowpresentator. Zelf bleef hij er Hermansiaans nuchter onder.

8. John Ewbank (en de zeikregen)
De eer die je wist dat hem zou toekomen was eindelijk daar: Borsato's eigen Beethoven wist er een heerlijke puinhoop van te maken met zijn Koningslied. De nationale hymne aan ZKH ontspoorde al snel in een kakofonie van verontwaardiging. Acht taalfouten in de eerste zin. En dat pianothemaatje leek wel een pietsiebeetje gejat.

Kortom: Ewbank was zijn eigen paraplu in de zeikregen, de laffe lakeien Hans Wijers en Joop van den Ende dropen af. De bard had het weer gedaan. Daar hing je dan. Opgeknoopt in de hoogste boom, terwijl het volk zich te goed deed aan de W van wakker stamppot. Eerherstel voor de troubadour. Natuurlijk: het was armzalig. Maar zelden sloten wij onderdanen de rijen zo aaneen voor vorst en vaderland.

Toine van Peperstraten Beeld FOX
Toine van PeperstratenBeeld FOX
Herman van der Zandt Beeld ANP
Herman van der ZandtBeeld ANP

7. Carice van Houten (en Halina en Kees)
Iedereen weet dat Carice van Houten en Halina Reijn een 'superopenhartig' boek hebben geschreven dat Antiglamour heet. Sindsdien weet iedereen dat ze dezelfde gynaecoloog hebben. Ook weet iedereen dat Carice naar bed gaat met een twaalf jaar jongere man, Kees, de zoon van Matthijs van Nieuwkerk. En iedereen weet dat Halina soms maandenlang met niemand naar bed gaat. En dat er een dag zou komen dat de relatie van Carice en Kees incestueuze televisie zou opleveren in De Wereld Draait Door. En dat die dag er kwam. En dat Matthijs toen wilde weten of Carice al eitjes had ingevroren. En dat ze het daar wel aan de kerstdis over zouden hebben. En dat het komend jaar best iets minder vrijpostig mag.

6. Gordon (en de wanklank)
Welk toontje gaat hij zingen? Nummertje 6, met stip. Bestond er een Golden Gordon, dan ging die onbetwist naar Goor. De 'geblondeerde reetridder' (copyright: Youp van 't Hek, dan mag het) betreedt driemaal daags uw huiskamer. Gierend met Geer om invalide oudjes, gillend om sneue moeders in minirokjes, vals blaffend tegen Connie ('Vuil, vies, goor, verwend secreet!') Breukhoven. Een kattebelletje bij Albert of Evert, en op commando snotterend om al die ellendige media-aandacht. Zoals Salvador Dalí zei: 'Als ze maar over me spreken, zelfs al is het lovend'. Naar verluidt is Goor in zijn vrije tijd zanger, maar zijn muziek wordt ruim overstemd door de wanklank. 'Misschien moet je wat minder coke gebruiken', beet 'fetisjmodel' en privacypoes 'Ancilla Tilia' hem toe in café Tan. Alsjeblieft niet.

5. Ferry Mingelen (en de konijnen)
Wat je dan weer niet verwacht van Ferry Mingelen, 's lands bekendste politieke duider die het diep in zijn hart vol-sla-gen belachelijk vindt dat de NOS hem met pensioen heeft gestuurd: 'Ik sta 's ochtends om zeven uur op en dan geef ik de konijnen te eten.' De bekende politieke duider zei dat eerder deze maand in de Volkskrant. Verder is er een tijd van komen en is er een tijd van gaan en vinden wij al jaren dat Pauw & Witteman wat nieuw, eh, elan kan gebruiken.

4. Sylvie Meis (en Raf, Sabia en de piloot)
Wie in de eerste nacht van 2013 de veelbesproken genadebons uitdeelde, blijft vaag, maar op 2 januari was de liefdesbreuk van het jaar een feit. De scheiding van Das Glamour-Paar der Bundesliga drong door tot in de 'serieuze media' en het Achtuurjournaal. De corrigerende nieuwjaarstik bleek een voorbode voor talloze klappen die Rafael van der Vaart en Sylvie Meis tot in december te verduren zouden krijgen.

Het was, zoals dat heet, een 'zeer bewogen jaar' voor alle betrokkenen. Sabia Engizek promoveerde van figurant tot hoofdrolspeelster, als nieuwe vlam van Raf en oude BFF van Sylvie. Affaires, een razendrappe bezwangering, de verdrietige dood van de liefdesblitz-baby en als klap op de vuurpijl de loslippige pilotenminnaar van Sylvie, die pikant mail- en smsverkeer aan Privé probeerde te verpatsen.

3. Rob Wijnberg (en het longread-imperium)
Om 19.34 uur op 18 maart 2013 leek het grote nieuws dat Rob Wijnberg - voormalig hoofdredacteur van nrc.next, immer gekleed in een hoogdichtgeritst vest - zijn garderobe had uitgebreid met een hemd uit de Hans Klok-lijn: wuft open, alsof hij het wereldleed een keer in zijn studeerkamer had achtergelaten.

Die waan van de dag werd 17 minuten later ingehaald door het echte nieuws: Rob had zojuist zijn nieuwe journalistieke initiatief De Correspondent gelanceerd in De Wereld Draait Door en de leden stroomden die avond nog met duizenden tegelijk binnen. In de maanden die volgden, trok hij talenten aan voor zijn site. Natuurlijk morde de buitenwacht dat er wel erg veel ivoren kopjes bij zaten wier ouders vroeger een abonnement op de VPRO Gids hadden, maar Rob bouwde onverstoorbaar verder aan zijn longread-imperium.

2. Humberto Tan (en de concurrentie)
Hèhè, weten we dat ook weer: behalve donkerder is zijn talkshow ook dommer. Zelf geturfd door NRC Handelsblad - en zij mogen het zeggen. Het was bedoeld als compliment: Humberto Tan zit zijn concurrenten Jeroen Pauw en Paul Witteman op de hielen. Wat heet, hij verslaat ze regelmatig.

Geef de kijker maar eens ongelijk. Want wat kan hij lekker meeklappen, wat lacht hij gemoedelijk om de flauwe grappen van Luuk Ikink en wat begrijpt hij die Voice of Holland-kandidaten goed als ze zeggen: 'Ik hou het gewoon dicht bij mezelf.' Niemand op tv kan zo'n oprecht brok in de keel krijgen om het verscheiden van Mandela als Humberto dat kan. Heel Nederland zag: deze man houdt het écht dicht bij zichzelf.

Halina Reijn (L) en Carice van Houten signeren hun boek 'Antiglamour'. Beeld anp
Halina Reijn (L) en Carice van Houten signeren hun boek 'Antiglamour'.Beeld anp
Gordon Beeld anp
GordonBeeld anp
Ferry Mingelen Beeld anp
Ferry MingelenBeeld anp

1. Badr Hari (en de knock outs)
BAF! Zo doe je dat als prijsvechter in de media: knalhard naar de top, meteen doorstoten naar nummer 1. Vergeet Epke of Sven: Badr is de showsporter van het jaar. Alles voor het zelfgebutste imago. Respect voor de shuffle waarmee hij Ruud Gullit beroofde van zijn liefje. De linkse directe voor de rechter, wiens verbod getuigen te spreken hij groots negeerde. Wekelijks in de arena van de showrubrieken en intussen zelf blijven zitten - knock out.

Hem is wel mishandeling in de Nikes geschoven, maar deze jury buigt bibberend van ontzag voor de wijze waarop hij zich door de media sloeg. Na een handvol boeken over 'Bad boy' kunnen de verfilming en 'Badr, de musical' niet uitblijven. Wat intellectueel Leon de Winter al zei: 'Een parel voor de samenleving'. Kijk hem schitteren.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden