De goedkope zonnejaren zijn even voorbij

MICHAEL PERSSON

Voor zonne-aanbidders was de toekomst duidelijk, de afgelopen jaren: zonnepanelen konden alleen maar goedkoper worden. Dat had te maken met leercurves en schaalvoordelen: de panelen zouden steeds efficiënter worden en in steeds grotere aantallen worden geproduceerd. En hoe goedkoper de panelen, hoe groter de vraag, hoe groter de schaalvoordelen, hoe goedkoper de panelen, hoe groter de vraag, hoe groter de schaalvoordelen, hoe goedkoper de panelen. Eindeloos.

En zo geschiedde, de afgelopen jaren. De prijs van zonnepanelen is in de periode tussen 2007 en 2012 met zo'n 80 procent gedaald. Ook zonder subsidie werden de panelen in Nederland steeds rendabeler.

Tot dit jaar. In februari en maart zijn de prijzen van zonnepanelen voor het eerst in tijden weer gestegen. Het is maar een procent of 5, 10, maar toch. Gaat die trend doorzetten? Met andere woorden: moet je haast maken als je zonnepanelen wil?

De zonnepanelenmarkt ging, zo was al duidelijk, door een klassieke varkenscyclus - het uit agrarische kringen bekende fenomeen dat vraag en aanbod uit de pas lopen. Eerst ontstond door genereuze subsidieregelingen (in Duitsland bedacht, daarna in veel landen gekopieerd) grote vraag naar panelen, wat schaarste veroorzaakte en tot stijgende prijzen leidde. Daarop werden overal fabrieken neergezet om de panelen te maken en sloeg de schaarste om in overschotten, met vanaf 2007 dus dalende prijzen.

Nu keert de wal het schip. Door de dalende prijzen zijn eerst Europese en Amerikaanse fabrikanten failliet gegaan; onlangs ging ook een grote Chinese zonnepaneelbouwer ten onder. Het aanbod daalt. Tegelijkertijd stijgt de vraag: nu niet zozeer in Europa, maar in Azië. China is het afgelopen jaar begonnen met een groot subsidieprogramma voor zonne-energie, en Japan heeft sinds kort een genereuze steunregeling voor zonnepanelen om de weggevallen kerncentrales op te vangen.

Oftewel: er dreigt weer schaarste.

Tel daarbij op de dreigende Europese importheffing op Chinese panelen, vanwege de onmogelijk lage prijzen waarmee ze de afgelopen twee jaar in Europa werden gedumpt, en het lijkt duidelijk: de goedkope zonnejaren zijn even voorbij.

Een beetje haast lijkt dus niet onverstandig. Voor wie het toch allemaal even blijft aanzien: dan duurt het straks misschien een paar jaar langer voor de panelen zijn terugverdiend, het groene gevoel blijft hetzelfde.

Moet je haast maken, als je zonnepanelen wilt kopen?

Product

Zonnepanelen

Prijs

Nu nog vanaf euro 200 (exclusief montage)

Verkrijgbaar

Overal te koop

Oordeel

JJJJJ

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden