De glazen stad eindelijk één gemeente

Neerlands centrum van bloemen, groente en fruit, het Westland, was eigenlijk altijd al één geheel. Nu krijgen vijf glazen gemeenten ook hun gezamenlijke gemeenteraad....

Van onze verslaggever Bart Jungmann

Een Naaldwijker was altijd een wallooier en een inwoner van De Lier ging door het leven als theebukker. Maar voortaan zijn ze eerst en vooral Westlander. Bij gemeentelijke herindeling wordt per 1 januari samengevoegd wat voor de buitenwereld altijd al één geheel was. Het Westland wordt Westland en de 96 duizend inwoners kozen gisteren alvast hun nieuwe gemeenteraad.

Over een samensmelting van Monster, 's Gravenzande, Naaldwijk, De Lier en Wateringen werd zeventig jaar geleden al gesproken. Maar de verschillen, gebaseerd op sentiment en geloofsovertuiging, waren altijd groter dan de overeenkomsten. Uiteindelijk heeft het economisch belang het gewonnen en dat belang is ook niet gering. Samen met de luchthaven Schiphol en de Rotterdamse haven geldt het Westland als de motor van de Nederlandse economie.

De bijna negenduizend hectare, ingeklemd tussen Den Haag en Rotterdam, vormen het wereldcentrum van bloemen, groenten en fruit. De helft van de gemeentelijke oppervlakte is bestemd voor kassenbouw en daaraan dankt het Westland ook zijn fameuze bijnaam: de glazen stad.

De gemeentelijke fusie is in gang gezet en op gang gehouden door consultant Dirk Louter. Zo eentje als deze heeft hij nog nooit meegemaakt. 'Het is de mentaliteit die het Westland ook groot heeft gemaakt: niet denken maar doen.'

Bij veel gemeentelijke herindelingen is er altijd wel een dorp dat zich tekort gedaan voelt. Daarvan is nu geen sprake. Het Westland telt vijf welvarende gemeenten met goede voorzieningen en een lage werkloosheid.

Burgemeester Elzenga van Naaldwijk: 'Iedereen is ervan doordrongen dat we een volwaardige partner moeten zijn in het overleg met de stedelijke molochenom ons heen.' De stenen stad, met name Den Haag, heeft in het verleden al genoeg ingepikt van de glazen stad: Loosduinen en een stukje Wateringen.

De gemeentelijke fusie is ook bedoeld om de infrastructuur van het Westland te kunnen aanpakken.

'We moeten op dit moment woekeren met de ruimte', aldus Mary Kokxhoorn, directeur van de Kamer van Koophandel. Zevenhonderd hectare van het glasareaal moet weg. Het wegennet moet verbreed en snelwegen doorgetrokken om het drukke vrachtverkeer te kunnen bedienen. De kustlijn moet aantrekkelijk worden gemaakt voor toerisme. Kokxhoorn: 'We zijn nu helemaal afhankelijk van de tuinbouw en dat maakt ons kwetsbaar.'

Mary Kokxhoorn is altijd een van de grootste pleitbezorgers van één Westland geweest. Maar helemaal tevreden is ze niet met de uitkomst.

De naburige gemeenten Schipluiden en Maasland hebben in een referendum twee jaar geleden besloten samen verder te gaan en zich niet aan te sluiten bij Westland.

Kokxhoorn, die tot voor een paar jaar burgemeester was van Maasland: 'Eeuwig zonde dat het 5-2 is geworden en niet 7-0. Het is een scheiding tussen glas en gras, omdat Maasland en Schipluiden als groene gemeenten bang zijn dat ze worden opgeslokt. Maar die scheiding is ingegeven door angst. Westland heeft juist behoefte aan groen en een paar verouderde kasgebieden in die twee gemeenten hadden juist verplaatst kunnen worden. Nu staan ze met hun gemeente van 18 duizend, tegenover een gemeente van bijna 100 duizend inwoners. Dat is een verloren zaak.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden