De gevolgen van 'Decker-Kohll'

De kreet Decker-Kohll brengt in het Europa van de gezondheidszorg steevast een schrikreactie teweeg. Ziekenfondsen en regeringen binnen de Europese Unie weten nog altijd niet wat de precieze consequenties zijn van dit arrest van het Europese Hof van Justitie....

Terwijl verzekeraars en regeringen zich het hoofd breken over de vraag 'wat te doen', buigt de Europese rechter zich alweer over een viertal soortgelijke kwesties. Mocht het Tilburgse ziekenfonds CZ weigeren om een in Nederland niet gebruikelijke therapie in een Oostenrijkse kliniek te vergoeden voor meneer Peerbooms, een Nederlandse comapatiënt? Moet VGZ een bijzondere therapie voor mevrouw Smits, een Parkinson-patiënte, vergoeden in een Duitse kliniek?

De Belg Verbraekel is in een ziekenhuis in een andere lidstaat opgenomen. Welk tarief moet de Mutualité in België vergoeden, het Belgische of het buitenlandse? Mocht het Luxemburgse ziekenhuis waar de vrouw van de Italiaanse ambtenaar Ferlini haar kind kreeg, haar een hoger tarief in rekening brengen dan Luxemburgers moeten betalen?

Stuk voor stuk zaken die mogelijk inbreuken zijn op het vrije, niet door nationale regels belemmerde verkeer van personen, goederen en diensten - de pijler onder de interne markt van de Europese Unie. Het Europese Hof doet over één tot twee jaar uitspraak. Tot die tijd moeten verzekeraars en politici nog in onzekerheid leven over de handhaafbaarheid van hun nationale ziektekostenstelsels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden