De gevaarlijke truc 'laten we wat drinken'

Zelfs ervaren reizigers kunnen soms lelijk in de problemen komen. Dat blijkt weer eens als een Nederlandse collega samen met haar zoon Leon, die in de twintig is, op bezoek komt in Istanbul. De collega is al naar bed als zoon Leon rond middernacht besluit een frisse neus te halen. 'Ik dacht: ik neem mijn iPod mee en ik loop nog even rond de Blauwe Moskee', vertelt Leon.

Op straat wordt hij aangesproken door een Turk en een Italiaan, met wie hij een vrolijk gesprek heeft over cultuurverschillen tussen Turkije, Italië en Nederland. Ze nodigen hem uit voor een biertje. Leon heeft eigenlijk niet zo'n zin, maar laat zich toch overhalen. 'Ik was de hele dag met mijn moeder geweest. Dat was hartstikke leuk, maar ook een beetje saai. Ik dacht: laat ik eens gek doen.'

Leon stapt in de auto en belandt in een schimmige nachtclub met dikkige geblondeerde prostituees. Hij drinkt een biertje, en nog een, en al snel komen er twee hoeren naast hem zitten.

Leon begint te beseffen dat hij in de problemen aan het raken is en zegt dat hij wil vertrekken. Als de rekening komt, beloopt het totaalbedrag ongeveer 6.000 lira, omgerekend 2.000 euro. Zijn Turkse en Italiaanse uitgaanspartners doen alsof ze hun deel betalen en eisen dat ook hij 700 euro neertelt.

Als Leon weigert, slaat de sfeer snel om. Hij wordt door enkele potige mannen meegenomen naar een kamer en moet in de enige aanwezige stoel gaan zitten.

'Het werd heel naar. Er stonden zes Turkse maffia-types om me heen, die me één voor één bedreigden. Mijn arm werd op mijn rug gedraaid en ik kreeg een tik op mijn hoofd. Ik zei dat ik weinig geld had, dat ik student ben, maar dat geloofden ze niet. Ik piste bijna in mijn broek van angst.'

Welkom in Istanbul. Turkije is op zich een relatief veilig land. Uit vergelijkende statistieken van de Verenigde Naties blijkt dat in Turkije, afgezet tegen de omvang van de bevolking, veel minder inbraken en overvallen worden gepleegd dan in Nederland. Maar Istanbul is - met 16 miljoen inwoners - wel een enorme stad, die ook een donkere, misdadige kant heeft.

De 'let's-have-a-drinktruc' is een van de manieren waarop lokale gangsters toeristen geld afhandig maken.

Leon ziet zich die avond gedwongen zijn bankpas af te geven. De mannen willen hem meenemen naar een pinautomaat om hem te dwingen tot pinnen. Dat wordt zijn kans.

'Toen we buiten stonden, voelde ik dat geen van drieën mij vasthad. Toen ben ik als een gek weggerend, echt zoals je voor je leven rent. Ik was ontzettend bang, want ik dacht: als ze me nu pakken, zijn ze echt héél boos. Na drie blokken ben ik een zijstraat in gehold en een kebabtent ingedoken waar nog licht uit kwam. Daar ben ik meteen de keuken in gesprongen, waar ik me heb verstopt.'

Leon is inmiddels terug in Nederland en is van de schrik bekomen. Al heeft het avontuur de eerste dagen erna nog wel door zijn hoofd gespookt. 'Ik vind Istanbul nog steeds een stad met een geweldige sfeer. Maar dit was een van de engste dingen die ik ooit heb meegemaakt.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden