De Geus zegt geen extra geld toe voor kinderopvang

Minister De Geus van Sociale Zaken is niet van plan extra geld uit te trekken voor kinderopvang als blijkt dat werkgevers weigeren daarvoor te betalen....

ANP

Volgens dat wetsvoorstel moeten overheid, werkgevers en ouders vanaf 2005 ieder eenderde van de kosten voor kinderopvang betalen. Werkgevers worden daartoe echter niet verplicht. Als een werkgever niet betaalt springt de overheid bij, maar die compensatieregeling verdwijnt in 2008.

Het kabinet gaat in 2006 bekijken in hoeverre werkgevers meebetalen aan de kinderopvang. Maar De Geus wil nog niet zeggen wat hij doet als zij in gebreke blijven. 'Daar loop ik niet op vooruit.'

De Geus zei ernaar te streven dat in 2008 90 procent van de ouders een bijdrage krijgt van hun werkgever, inclusief de ouders die niet onder een CAO vallen. In 2006 moet blijken of het met dat streven 'de goede kant op gaat', aldus CDA-bewindsman.

Diverse fracties drongen er eerder in het debat op aan om werkgevers wel te verplichten bij te dragen in de kosten van de kinderopvang. Een Kamermeerderheid (CDA, VVD en LPF) wijst dat echter af. Ook liggen er voorstellen uit de Kamer om de compensatieregling voort te zetten als de werkgevers in gebreke blijven. Of die voorstellen een meerderheid halen is nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden