De Geus wil meer operaties in privé-kliniek

Minister De Geus van Volksgezondheid wil privé-klinieken meer vrijheid geven om patiënten te behandelen. Vanaf 1 juli mogen deze klinieken ook operaties uitvoeren waarvoor geen wachtlijsten zijn....

In een brief die vandaag naar de Tweede Kamer gaat, prijst De Geus de privé-klinieken die verzekerde zorg aanbieden. Zij leveren kwalitatief goed werk en hun komst in 1999 heeft de wachtlijsten voor bijvoorbeeld staar-, liesbreuk- en knieoperaties bekort. Vanwege de kleine teams werken de klinieken bovendien sneller en efficiënter. De minister acht de bestaande belemmeringen voor de privé-initiatieven dan ook niet meer gerechtvaardigd.

Hij wil de klinieken toegang geven tot een veel breder terrein van de zorg dan waarvoor een wachtlijst bestaat. In aanmerking komen onder meer sterilisaties, huidaandoeningen en eenvoudige keel-, neus- en oorproblemen.

De huidige voorwaarde dat een kliniek een samenwerkingsovereenkomst met een ziekenhuis heeft, kan van tafel. De Geus wijst erop dat ziekenhuizen deze vereiste soms misbruiken om hun toekomstige concurrenten dwars te zitten. Het verplichte advies van de grootste zorgverzekeraar in de regio of er wel behoefte is aan een privé-kliniek, is volgens De Geus achterhaald.

De klinieken bepalen zelf wel of er een markt is voor hun zorgaanbod. Enig overaanbod is volgens de minister niet erg, omdat dit leidt tot lagere prijzen.

Ambtenaren van Volksgezondheid spreken van een trendbreuk. Tot voor kort werden privé-klinieken als noodzakelijk kwaad gezien. Mensen met hoge inkomens zouden sneller geholpen worden dan de minder bedeelde burgers.

De Geus vindt deze vrees ongegrond voor klinieken die zorg leveren die in het ziekenfondspakket is opgenomen. Alleen voor de echt commerciële privé-initiatieven, die medisch niet noodzakelijke hulp verstrekken, blijven strikte vestigingsvereisten bestaan.

Momenteel zijn er 42 privé-klinieken die verzekerde zorg aanbieden. Hoeveel erbij komen door het versoepelen van de regels is onbekend. Wel zal het nieuwe aanbod leiden tot tijdelijke leegstand in ziekenhuizen.

De Geus houdt vast aan de voorwaarde dat privé-klinieken geen winst mogen maken. Extra opbrengsten moeten ten goede komen aan de rechtspersoon, meestal een stichting. Ook moeten de klinieken zich tot dagbehandeling beperken. De Raad voor de Volksgezondheid adviseerde onlangs tot het afschaffen van deze beperking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden