De Geus komt met klachtenkamer kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken stelt een klachtenkamer voor de kinderopvang in. Deze instantie gaat bemiddelen bij conflicten tussen oudercommissies en besturen van organisaties in de kinderopvang.

Dat heeft het departement donderdag bekendgemaakt. De Geus komt met de klachtenkamer tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Bij de onafhankelijke instantie kunnen ouders overigens niet direct klagen. Alle organisaties in de kinderopvang moeten een oudercommissie hebben. Klachten moeten via zo'n orgaan lopen.

Volgens De Geus blijkt overigens uit een internationaal vergelijkend onderzoek dat Nederlandse ouders relatief weinig kwijt zijn aan kinderopvang. Zo betaalt een Nederlands gezin met twee ouders en twee kinderen en een bruto-inkomen van 30.000 euro voor volledige opvang ongeveer 120 euro per maand. In Denemarken is dat 350 euro, in Vlaanderen 300 euro, in Engeland 430 euro en in Zweden 100 euro.

Informele opvang

In Nederland brengen ouders hun kinderen steeds vaker naar de professionele kinderopvang en steeds minder naar vrienden of familie. Vooral de buitenschoolse opvang groei. Het percentage kinderen dat daarheen gaat, is gestegen van 5 procent in 2002 naar 11 procent in 2006.

Het aantal nul- tot en met driejarigen dat bij opa en oma blijft, is in vier jaar met 7 procent gedaald naar 25 procent in 2006. Ook oudere kinderen maken minder gebruik van deze zogeheten informele opvang.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden