De Geus: geen compensatie hogere ziekenfondspremie

Minister De Geus van Volksgezondheid weigert de hogere premie voor het ziekenfonds volgend jaar te compenseren. De oppositiepartijen hadden daar tijdens de behandeling van de begroting Volksgezondheid op aangedrongen....

Van onze verslaggeefster

'Op dit moment is het niet noodzakelijk om te compenseren', zei De Geus. De koopkracht van álle Nederlanders gaat er volgend jaar licht op achteruit, benadrukte hij. 'We leven nu eenmaal in een economisch slechte tijd. Welcome to reality.'

De oppositiepartijen verzetten zich fel tegen de stijging van de zorgpremies in 2003. Het nominale deel van de premie gaat volgend jaar omhoog van gemiddeld 180 euro naar zeker 280 euro. Dat is het deel dat niet op het salaris wordt ingehouden, maar dat de verzekerde rechtstreeks betaalt aan de zorgverzekeraar.

Volgens PvdA, GroenLinks en SP gaan vooral mensen met lagere inkomens er door de stijging van de nominale premie op achteruit. De Geus ontkende dat. Hij stelde dat de minima er alles bij elkaar volgend jaar minder op achteruit gaan dan de hogere inkomensgroepen.

'Ik zeg dat met enige schroom, want ik sluit niet uit dat mensen op individuele basis hiervan last hebben. Maar voor de minima doen we het niet slecht', aldus de Geus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden