De Geus: fraudeurs uit ziekenfonds

Demissionair minister De Geus van Volksgezondheid wil frauderende patiënten in het uiterste geval uit het ziekenfonds kunnen zetten...

Van onze verslaggever

De Tweede Kamer wil volgende week een spoeddebat over de zogeheten zorgfraude waardoor premiebetalers jaarlijks tientalleneuro's per persoon te veel betalen aan ziektekosten.

'Wij zijn bezig te kijken hoe we de kosten in de hand kunnen houden', zei De Geus donderdag tegen persbureau ANP. 'De premies voor de ziektekostenverzekering gaan omhoog. En dan blijkt opeens dat er voor honderden miljoenen wordt gefraudeerd.'

De reactie van de bewindsman is opmerkelijk, omdat zijn ministerie al een jaar beschikt over de rapporten. Waarom niet eerder is gereageerd, weet De Geus niet. Wel is reeds een wetsontwerp in voorbereiding dat patiënten verplicht zich te legitimeren bij de dokter. Dat moet voorkomen dat onverzekerden andermans ziekenfondspasje huren.

Verzekeraars pleiten voor hardere sancties tegen fraudeurs. Particulier verzekerden kunnen in het ergste geval worden geschorst en komen op een zwarte lijst terecht. Daardoor kunnen zij ook niet terecht bij een andere verzekeraar. Uit een rondgang langs de vijf grootste verzekeraars blijkt echter dat dit middel nog wordt geschuwd.

Het uitsluiten van ziekenfondspatiënten (tweederde van alle verzekerden) is nu niet toegestaan, omdat verzekeraars een zorgplicht hebben voor deze groep. Zij willen daar in extreme gevallen van af. Nu verliezen oplichters hooguit hun aanvullende pakket.

PvdA, CDA en SP zien niets in de suggestie fraudeurs uit het ziekenfonds te zetten. Zij geloven meer in boetes. Voor de VVD is uitsluiting van zorgfraudeurs wel bespreekbaar.

Hulpverleners die met declaraties rommelen kunnen wel worden uitgesloten. Dit is afgelopen jaar een enkele keer gebeurd.

De zorgverzekeraars Achmea, VGZ, Agis, CZ en Amicon, waarbij 63 procent van alle Nederlanders is verzekerd, ontdekten in 2002 samen drie miljoen euro aan frauduleuze declaraties. Dat bedrag stijgt, maar blijft een fractie van de geschatte omvang van de zorgfraude.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden