De Geus en UWV-top faalden

De top van het UWV en minister De Geus van Sociale Zaken hebben beiden gefaald in de affaire rond de huisvestingskosten van de uitkeringsinstantie....

UWV-baas Joustra, die door De Geus is weggestuurd, loog tegen de minister, waardoor die op zijn beurt de Tweede Kamer verkeerd informeerde. De excuses van De Geus ten spijt, neemt een meerderheid van PvdA, VVD, SP en GroenLinks voorlopig geen genoegen met de uitleg van de bewindsman. 'Hij heeft zich zeer amateuristisch opgesteld', vindt Tweede-Kamerlid Aptroot van coalitiepartij VVD.

De Geus gaf maandag ruiterlijk toe dat hij de Tweede Kamer onvolledig en onjuist heeft ingelicht over de huisvestingskosten van het UWV in Amsterdam. Ook erkende de CDA-minister dat hij veel eerder een extern onderzoek had moeten instellen.

De Geus schaarde zich maandag achter de conlusies van de door hem ingestelde commissie-Meijer, die concludeerde dat de UWV-top buitensporig veel geld heeft uitgegeven aan de huisvesting. Joustra en de zijnen lieten vorig jaar spiksplinternieuwe kantoren helemaal strippen om ze naar haar eigen smaak opnieuw in te richten. Dat bleek een geldverslindende operatie van 19,2 miljoen euro.

De Tweede Kamer velde dat oordeel vorig jaar al: juist voor een instantie die de WAO en WW uitvoert volstrekt ontoelaatbaar. Maar De Geus hield de UWV-bazen tot enkele dagen geleden de hand boven het hoofd.

Na lezing van de bevindingen van Meijer sprak de minister van een vertrouwensbreuk. Hij neemt Joustra en diens rechterhand P. Cloo hoogst kwalijk dat ze hem meerdere keren hebben voorgelogen over de huisvestingskosten.

Naast Joustra is ook Cloo (voorlopig) de laan uit gestuurd. De Geus is achter de schermen bezig met de financiële afwikkeling van hun vertrek, maar Joustra en Cloo hebben laten weten te blijven zitten en worden gesteund door hun twee directe collega's. De minister wil dinsdag al een vervanger van Joustra aanstellen. Hijzelf is, ondanks de fouten, niet van plan op te stappen. De minister heeft excuses gemaakt aan de Tweede Kamer en benadrukt dat de UWV-top de bron van de leugens is.

Meijer stelt dat de kosten (19,2 miljoen euro) van de inrichting van de UWV-burelen 11 procent duurder zijn uitgevallen dan bij vergelijkbare (rijks)gebouwen. De inrichtingskosten van de verdiepingen waar de directie zetelt bedroegen geen 923 euro per vierkante meter, zoals het UWV De Geus meldde, maar 1267 euro. Ook de kosten van de rest van de kantoren vielen hoger uit dan was voorgesteld.

Oorzaak was een truc van het UWV, dat de parkeergarage meetelde als kantoorruimte. Dat was intern in november vorig jaar al bekend, maar die informatie bereikte De Geus nooit. 'Heel erg', vindt de minister. Daarnaast liepen de kosten van extra aanpassingen aan het bestuurscentrum op van 1,9 miljoen euro tot 3,5 miljoen, terwijl de noodzaak van de kosten niet was aangetoond.

Opmerkelijk zijn verder 1,3 miljoen euro die waren ingeboekt aan makelaarskosten. Het is onduidelijk wat er met dat geld, waar De Geus nog onderzoek naar doet, is gebeurd. Meijer concludeert dat het declaratiegedrag van de UWV-top wél in orde was.

Opmerkelijk is dat de kantoren niet buitensporig luxe zijn ingericht. Er is hier en daar wat marmer verwerkt en de plafonds zien er picobello uit, maar voor de rest is het niet heel bijzonder, al zijn de directiekamers van 'bovengemiddelde kwaliteit'. Meijer valt op dat de UWV-top geen waar voor haar geld heeft gekregen. Het bouwproces was heel prijzig; het resultaat niet-functioneel en ondoelmatig.

VVD-Kamerlid Aptroot neemt het De Geus kwalijk dat hij 'klakkeloos' informatie van de UWV-top overnam, terwijl de parlementariërs al lang onraad roken. Hij vindt het 'onbegrijpelijk' dat de ambtenaren van de minister geen controles uitvoerden. Ook PvdA-Kamerlid Noorman-den Uyl is nog niet klaar met de minister. Net als de SP, GroenLinks en de SGP zal ze hem 'scherpe vragen' stellen over de onjuiste informatie die de Kamer kreeg.

De coalitiepartijen CDA en D66 hekelen alleen het UWV. Ze vinden dat De Geus moet kunnen vertrouwen op de informatie die Joustra verstrekt. 'Het management van het hele bouwproject was slecht', meent CDA-Kamerlid Verburg. De Tweede Kamer debatteert op korte termijn met de Geus over de kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden