De Geschiedenis van de Volkskrant
De Volkskrant is op 2 oktober 1919 als weekblad opgericht. Een paar maanden later, vanaf 19 januari 1920 verschijnt de krant om de dag. Op 1 oktober 1921 wordt de Volkskrant een dagblad.
Na WO II Grote veranderingen in de jaren 60 en 70 Jaren 80 en 90
De Volkskrant heeft haar wortels in de katholieke arbeidersbeweging en wordt in 1932 volledig eigendom van het Rooms-katholieke Werkliedenverbond, dat zijn hoofdzetel in Utrecht heeft. In 1935 verhuist de Volkskrant van Den Bosch naar Utrecht. De krant groeit al snel uit tot een dagblad met nationale allure en heeft in 1939 27.000 abonnees. Van 4 oktober 1941 tot 8 mei 1945 stopt de Volkskrant zelf haar publicatie onder druk van de bezetting.
In de eerste jaren na de oorlog ontwikkelt de Volkskrant, onder leiding van hoofdredacteur Joop Lücker, zich tot een van de belangrijkste landelijke dagbladen in Nederland, met een oplage van 109.000. De opvolger van het Rooms-katholieke Werkliedenverbond, de Katholieke Arbeidersbeweging (KAB) is nog steeds de eigenaar van de krant. Maar dit betekent niet dat de Volkskrant een soort vakbondsblad is. De redactie mikt doelbewust niet alleen op arbeiders maar op brede lezersgroepen in katholieke kring. Wel oriënteert de krant zich jarenlang duidelijk op de katholieke ethiek en politiek.
In een sfeer van verandering en de daarbij behorende fricties vindt in 1964 het ontslag van Lücker plaats. De leiding wordt overgenomen door Jan van der Pluijm. Vanaf die tijd wordt de Volkskrant steeds meer een dagblad met een uitgesproken progressief karakter en trekt vooral jonge lezers aan. Op 25 september 1965 verdwijnt de onderkop 'Katholiek dagblad voor Nederland'. Op die dag neemt de Volkskrant ook haar intrek in een nieuw gebouw aan de Wibautstraat in Amsterdam, pal tegenover het nieuwe gebouw van Het Parool. In 1968 gaan de buren samen en vormen Perscombinatie NV. In 1975 sluit Trouw zich hierbij aan. De maatschappelijke ontwikkelingen gaan in die jaren niet aan de Volkskrant voorbij. De krant engageert zich kritisch met de vernieuwingsbeweging, de journalistiek wordt vrijer. De krant groeit in alle opzichten, wordt dikker en heeft in 1970 meer dan tweehonderdduizend abonnees. In 1982 zijn er al weer vijftigduizend bijgekomen.
In dat jaar neemt Harry Lockefeer het roer bij de redactie over. Er volgt een periode van ingrijpende vernieuwingen. De krant wordt uitgebreid met een aantal katernen. In 1988 verschijnt de zaterdagkrant voor het eerst met acht katernen. In 1995 neemt Lockefeer afscheid als hoofdredacteur, hij wordt opgevolgd door Pieter Broertjes. In datzelfde jaar fuseert Perscombinatie met NDU, uitgever van onder andere NRC Handelsblad en het Algemeen Dagblad. De Volkskrant blijft in omvang en oplage groeien. In 1999 worden er gemiddeld per dag zo'n 350.000 volkskranten gedrukt. Op zaterdag 4 september van dat jaar verschijnt bij de zaterdagkrant het eerste full color Volkskrant Magazine.