De geniale gedachte mist nog, maar 6&24 is een belofte voor de toekomst

Recensent Mac van Dinther eet bij 6&24, een restaurant in Den Haag.

null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Wat brengt ons naar Den Haag?

Voor de chique stad die Den Haag is, heeft het op gastronomisch gebied opvallend weinig te bieden. In de laatste Michelingids staat de 'internationale stad van Recht en Vrede' met slechts één ster (Calla's). Daar ligt een gat. En daarin springen Rik van Laar en Saskia de Kuijer, een jong stel dat elkaar leerde kennen in driesterrenrestaurant De Librije waar ze beiden werkten. Onlangs openden ze hun eerste eigen restaurant in Den Haag: 6&24. De cijfers verwijzen naar hun geboortedatum.

6&24

Nobelstraat 13

2513 BC Den Haag

restaurant6en24.nl

Rolletjes van rode kool met pastinaak, schorseneer, radicchio Beeld Mac van Dinther
Rolletjes van rode kool met pastinaak, schorseneer, radicchioBeeld Mac van Dinther

Mooie zaak?

6&24 heeft bezit genomen van een pand in het Haagse Hofkwartier. De inrichting van de hoge ruimte is ingenieus. Rond de keuken beneden zijn in een halve spiraal naar boven drie open tussenverdiepingen gebouwd waar kan worden gegeten. De sfeer is onopgeprikt: houten tafels, dicht op elkaar, bruine leren bank, zeegroene wanden. Geheel conform de wetten van de moderne gastronomie: het mag allemaal wel wat vlotter.

Gebrande langoustines met pompoen, paprika en gepofte quinoa Beeld Mac van Dinther
Gebrande langoustines met pompoen, paprika en gepofte quinoaBeeld Mac van Dinther

Daar hebben we niks op tegen. Wat eten we?

We nemen het menu van vijf gangen waarin we ook wat vegetarische opties opnemen. Vlees is vaak zo suf.

De cijfers:

Kosten: vijfgangenmenu euro 55

Eten: 7

Bediening: 8

Entourage: 7,5

Prijs-kwaliteit: 7

Smaakt het?

We beginnen met groenten: rolletjes rode kool, gerold in witte kool, crème van pastinaak, chips van schorseneer en radicchio in sap van koolrabi. Een lekker winters bordje waarin bittere en vooral zoete smaken overheersen. Daar had wel een zuurtje bij gekund. Het vervolg zijn twee geblakerde langoustines, bedekt met een knapperig laagje gepofte quinoa. De schaaldiertjes liggen op een lapje rode paprika tussen hoopjes pompoen en stukjes zoetzure bleekselderij. Alles is koud, waardoor het nogal vlak smaakt.

Het menu

Rolletjes van rode kool met pastinaak, schorseneer, radicchio en sap van koolrabi

Gebrande langoustines met pompoen, paprika en gepofte quinoa

Pulpo met sobrasada

Aubergine met miso, schuim van ras-el-hanout en bloemkool, groene asperges en couscous

Schuim van yoghurt en bergamot, gemberijs, appel.

Pulpo met sobrasada Beeld Mac van Dinther
Pulpo met sobrasadaBeeld Mac van Dinther

Hmm. We zijn nog niet waar we wezen willen, toch?

Niet helemaal. Het is niet verkeerd, maar het mist een geniale gedachte, een inspirerende ingeving, een briljante blikseminslag. Dat geldt ook voor het vervolg: beetgaar gestoofde octopus op een zacht laagje Spaanse worst waarvan ook schuim is gemaakt. Een kommetje comfort food met de weelderige volle smaak van zoute worst en rokerige pimentón (paprikapoeder). Het zou in geen enkele goede Spaanse tapasbar misstaan. Maar voor een restaurant wil je net wat meer.

Het hoofdgerecht, op ons verzoek ook weer vega, is een lichte teleurstelling: geprakte aubergine met miso (gefermenteerde sojabonenpasta), schuimige crème van ras-el-hanout en bloemkool, groene asperges, romanesco en couscous. Een beetje een groentenprak: echte samenhang is er niet in te ontdekken en structuur evenmin. Vegetariërs willen ook wel eens ergens hun tanden in kunnen zetten. Het dessert gaat in de goede richting: fris schuim van yoghurt en bergamot op ijs met de pittig-bijtende smaak van gember. Als daar een schijf warme, in boter gebakken appel onder had gelegen, had het geweldig kunnen zijn. Helaas, de appel is rauw en zuur.

Aubergine met miso, schuim van ras-el-hanout en bloemkool, groene asperges en couscous Beeld Mac van Dinther
Aubergine met miso, schuim van ras-el-hanout en bloemkool, groene asperges en couscousBeeld Mac van Dinther

Het zij zo. Hoe is de bediening?

Professioneel, vriendelijk, aandachtig: uitstekend.

Wat zeggen we dan? Is 6&24 een aanwinst voor Den Haag?

Natuurlijk. Jong, fris en nieuw en een belofte voor de toekomst. Maar zoals het nu is, zal 6&24 Den Haag niet opstoten in de culinaire vaart der volkeren. Met de moraal zit het in Den Haag wel snor. Maar wat zei good old Bertolt Brecht ook alweer? Erst kommt das... Precies.

Schuim van yoghurt en bergamot, gemberijs, appel Beeld Mac van Dinther
Schuim van yoghurt en bergamot, gemberijs, appelBeeld Mac van Dinther
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden