De generale repetitie voor 9 juni is begonnen

Kamerlid zijn is één, Kamerlid blijven is twee. Vechten voor een hogere plek op de lijst is niet overal gewenst....

Je hebt momenteel twee soorten Kamerleden: zij die Het wél al weten en zij die Het nog niet weten. Sinds de val van het kabinet spookt het door alle parlementaire hoofden: kom ik er weer op; krijg ik een verkiesbare plaats?

Binnenskamers heeft het over de kandidatenlijsten voor de verkiezingen van 9 juni. Achter de schermen zijn Kamerleden druk doende met lobbyen op de partijbureaus. ‘Wat?! Plaats 14?!. Kom zeg, daar doe ik het niet voor.’

Sommigen vragen terloops of we hun weblog al hadden gelezen: daar zat toch een aardig krantenberichtje in? Want de selectiecommissies kijken ook of je genoeg in de media komt.

Verder is het nagelbijten geblazen. Het mag niet baten als Binnenskamers zegt: joh, jou willen ze vast houden! Had jij laatst niet dat doorwrochte voorstel over innovatie in de boomkorvisserij? Nou dan!

De PvdA’ers moeten het langst hun zenuwen bedwingen: zij horen pas rond 20 april meer. Zo kunnen ze niet al te veel meer lobbyen voor het congres van enkele dagen daarna. Daar bepalen de leden de definitieve lijstvolgorde.

Inmiddels zijn bij CDA, VVD, SP, ChristenUnie en D66 de conceptlijsten bekend. Teleurgestelde kandidaten gaan lobbyen om tijdens de partijcongressen, eind april, enkele plekken hoger te eindigen.

Boris van der Ham is al flink de boer op. Hij kreeg plek 4. Royaal binnen de veiligheidsmarges, maar een echte liberaal gaat tot het gaatje. De leden van D66 hebben immers het laatste woord over de lijstvolgorde. Op zijn website voert Boris de actie Hou me hoog ;-). Hij is als de dood dat een frisse nieuwkomer hem passeert, en ach, opschuiven naar plek 3 is óók leuk.

Binnenskamers weet dat Van der Ham een echte campagnerot is. In 2006 zette de selectiecommissie hem op plaats 6, maar de leden gunden hem plek 2. Op verkiezingsdag haalde hij 28 duizend stemmen, genoeg voor een voorkeurzetel. ‘Dat lukt maar heel weinig Kamerleden’, pocht hij.

Voor Van der Ham is de strijd voor zijn plek vooral een kwestie van democratie: ‘Ik vind niet dat alleen de powers that be moeten beslissen waar ik op de lijst kom. Mijn interne campagne is de generale repetitie: als ik mijzelf kan verkopen aan een D66-lid, dan kan ik me ook verkopen aan de kiezer.’

Een ideetje voor Ed Anker, zo’n egocampagne? Binnenskamers is een tikje teleurgesteld dat het olijke Kamerlid van de ChristenUnie slechts op plek 7 is gezet. Een beetje hoger is wél zo veilig.

Maar nee. ‘Ik word unheimisch van de gedachte dat iemand voor zichzelf campagne voert. Ik wil niet rommelen aan de lijstvolgorde. Dat zou ook niet goed vallen in onze partij.’

De kieslijst, zegt Anker, is immers in opdracht van het partijcongres samengesteld. Na enig aandringen geeft hij toe: ‘Als ik zou horen dat leden me hoger op de lijst willen, zou ik dat leuk vinden.’

Dat laat Ine Aasted-Madsen-Van Stiphout zich geen twee keer zeggen. Het CDA-Kamerlid is helemaal niet op de lijst gekomen, terwijl daar toch 75 namen op staan.

Maar als Kamerlid staat ze nog wel automatisch op de ‘groslijst’. Dat betekent dat lokale afdelingen haar alsnog voor de echte lijst kunnen voordragen. Die kans grijpt de in Brabant geboren Zuid-Limburgse met beide handen aan. ‘Het is heel slecht als Zuid-Limburg straks geen CDA’er meer in de Kamer heeft’, zegt ze – Maria van der Hoeven en Camiel Eurings hebben zich immers niet meer verkiesbaar gesteld.

Binnenskamers is sceptisch, maar daar wil Aasted-Madsen niks van weten. Er zijn al 1.250 handtekeningen afgeleverd op het partijbureau, de Limburgse CDA-afdelingen staan op scherp, en er staan tientallen vrijwilligers klaar. ‘Grandioos’, vindt ze. ‘Een van mijn motto’s is: vraag niet óf het kan, maar hóe het kan. De wedstrijd is pas verloren als de speeltijd voorbij is.’

Haar nagelbijtende PvdA-collega’s is die speeltijd amper gegund. Het partijbureau houdt ze kort met vijf dagen tussen advieslijst en congres.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden