De generaal deed gewoon zijn werk als militair

Het Joegoslavië-Tribunaal acht de Serviër in hoger beroep onschuldig.

IRENE DE POUS

Een nieuwe vrijspraak van het Joegoslavië-Tribunaal heeft de mogelijkheden om militair commandanten verantwoordelijk te houden voor oorlogsmisdaden verder verkleind. De Servische generaal Momcilo Perisic werd donderdag in hoger beroep vrijgesproken, nadat hij eerder tot 27 jaar cel was veroordeeld. 'Het Tribunaal trekt de touwtjes aan rondom het criterium voor medeplichtigheid van militair-commandanten,' zegt hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops.

Waar werd Perisic van beschuldigd?

De generaal was van 1993 tot 1998 de hoogste chef van het Joegoslavische leger onder Milosevic. Als legerchef zorgde Perisic voor essentiële militaire steun aan het Bosnisch-Servische leger in de vorm van wapens en mankracht. Perisic was volgens het Tribunaal op de hoogte van de oorlogsmisdaden die het Bosnisch-Servische leger beging in Srebenica en Sarajevo en achtte hem daarom medeplichtig.

Waarom is hij vrijgesproken?

Perisic deed gewoon zijn werk als militair commandant, oordeelden de rechters in hoger beroep. Zijn steun aan het Bosnisch-Servische leger viel binnen het voeren van een rechtmatige oorlog. Er is geen bewijs dat hij militaire steun gaf met het uitdrukkelijke doel om de oorlogsmisdaden van het Bosnisch-Servische leger te steunen. Ook al was hij hier van op de hoogte, de steun was bedoeld voor de oorlog in het algemeen.

Wat heeft deze uitspraak voor gevolgen?

Door deze uitspraak wordt het moeilijker om hogere officieren nog aansprakelijk te stellen, vreest Axel Hagedorn, advocaat van de 6.000 Moeders van Srebrenica. 'De genocide en andere misdaden vonden niet op één dag plaats. Het is aangetoond dat hij daarvan wist en toch bleef hij steun verlenen. Dan ben je medeverantwoordelijk.'

Het is voor het eerst tijdens het Tribunaal dat het criterium voor medeplichtigheid voor militair commandanten zo strikt wordt uitgelegd, zegt Geert-Jan Knoops, die tevens als advocaat werkzaam is bij het Joegoslavië-Tribunaal. Hij ziet dat niet per se als een stap achteruit. 'Het versterkt de rechtspositie van militair commandanten. Steun verlenen aan andere eenheden hoort bij oorlogsvoering. Als die eenheden uiteindelijk misdrijven plegen, is dat nog geen medeplichtigheid.'

Wat betekent dit voor de verhoudingen in voormalig Joegoslavië?

De Serviërs reageerden uitgelaten op de vrijspraak. Na eerdere vrijspraken van twee Kroatische en een Kosovaarse generaal beschuldigden zij het Tribunaal van partijdigheid. Nu kwam er 'eindelijk goed nieuws uit Den Haag', zei premier Ivica Dracic. Maar de 6.000 Moeders van Srebrenica waren teleurgesteld. 'Na 17 jaar is er nog geen enkele Serviër veroordeeld voor de misdaden daar. Terwijl Ratko Mladic (de Bosnische-Servische generaal, red.) dit echt niet zonder hun steun kon doen,' zegt hun advocaat Axel Hagedorn.

Irene de Pous

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden