De gemakzuchtige onzin van een hoofdredacteur bij DWDD

Echt, ik wil dolgraag terug naar een wereld waarin ik me vrolijk kan maken over de SP. Maar die lijkt nu even heel ver weg.

null Beeld
Beeld

Eigenlijk wilde ik me hier vrolijk maken over Sharon Gesthuizen, het SP-Kamerlid dat maandag haar vertrek uit de politiek aankondigde. Natuurlijk, het blijft treurig dat onze parlementariërs hun hoge ambt zelden nog beschouwen als roeping - meer als een interessante fase in hun loopbaan. Maar in haar geval? Ik zou geloof ik óók genoeg krijgen van een partij die anno 2016 nog altijd stikbenauwd is voor interne democratie, nog altijd het een-man-een-stemprincipe verwerpt.

En toen kwamen de eerste berichten binnen over de Brusselse aanslagen. En meteen was mijn voornemen te onnozel voor woorden.

Terwijl het aantal doden razendsnel opliep, moest ik onwillekeurig terugdenken aan het optreden van de hoofdredacteur van een concurrerende krant. Maandag mocht deze man aanschuiven bij De Wereld Draait Door teneinde verslag uit te brengen van een ommetje door Sint-Jans-Molenbeek - de wijk waar vrijdag eindelijk Salah Abdeslam werd opgepakt, naar verluidt de chef logistiek van de novemberaanslagen in Parijs.

Zorgelijk sprak de hoofdredacteur, zelf van Vlaamse komaf, over de hoge werkloosheid in Molenbeek. Repte van 'een buurt die het heel lastig heeft'. Waarna hij in één moeite door de term 'voedingsbodem' liet vallen.

Ik krabde me achter de oren. Hoe was het mogelijk dat de hoofdredacteur van een gerespecteerde krant zulke gemakzuchtige onzin uitkraamde? Alsof hoge werkloosheid en het lastig hebben (wat dat laatste ook mag betekenen) geheel logisch leiden tot terreurdaden. Alsof daar niet heel veel meer voor nodig is. Bijvoorbeeld een rotsvast geloof in een religieus utopia waarin alle neuzen dezelfde kant op staan, de Almachtige het laatste woord heeft en Israël compleet van de kaart zal zijn gevaagd. Alsof daar niet tevens een naaste omgeving voor nodig is die nauwelijks tegen dit gedachtegoed ingaat, en zo gedoogt dat het zich naar hartelust verspreidt.

Ook moest ik onwillekeurig terugdenken aan een interview dat ik diezelfde dag had gelezen met de raadsman van genoemde terreurverdachte. Ik weet het, advocaten doen wel vaker dubieuze uitspraken. Dat is uiteraard hun goed recht. Alles in het belang van de cliënt, nietwaar. Maar meester Sven Mary maakte het wel heel bont. Hij bleek reuze kwaad op de Franse procureur die details had verklapt uit het eerste verhoor van Salah Abdeslam. Tegen de Vlaamse krant De Standaard brieste hij: 'Hoe moet mijn cliënt zich voelen als hij verneemt dat zijn verklaringen op straat worden gegooid?'

De advocaat vroeg dus begrip voor het precaire gevoelsleven van zijn cliënt? Een heerschap dat hoogstwaarschijnlijk medeschuldig is aan de gruwelijke moordpartij op 130 willekeurige Parijse burgers ? Wederom krabde ik me achter de oren.

Maar zijn dwaze uitlatingen bleken nog niets vergeleken bij wat ik dinsdag zoal langs zag komen. Zo twitterde moslimbekeerling en Haags gemeenteraadslid Arnoud van Doorn: 'Moge Allah iedereen beschermen tegen onrecht en terreur. Ook het onrecht en de terreur die de moslims weer te wachten staat na #Brussel.' En hij was, zacht gezegd, niet de enige die onmiddellijk aan het jij-bakken sloeg.

Echt, ik wil dolgraag terug naar een wereld waarin ik me vrolijk kan maken over de SP. Maar die lijkt nu even heel ver weg.

Sheila Sitalsing is met vakantie, Elma Drayer vervangt haar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden