De gelekte informatie

In Amerika zijn duizenden stukken informatie over de Afghaanse oorlog uitgelekt. Volgens deze gegevens zijn er veel meer burgers in Afghanistan gedood dan officieel gemeld is....

Vooral de oosterse mens is niet geschokt. Deze nieuw onthulde informatie was altijd al bekend bij de Afghanen, Iraniërs, Pakistani en Irakezen.

De Afghaanse boeren hoeven The Times niet te lezen om te weten wat er in hun eigen dorp aan de hand is. Al die berichten over de Afghaanse oorlog in de westerse media, al die gewichtige Britse documentaires op de BBC, al die gesprekken en parlementaire enquêtes, al die presidentiële persconferenties zijn flauwekul en bedoeld om de waarheid te verdoezelen.

De Amerikanen, Britten, Australiërs en Nederlanders schieten, doden en geven geen krimp als er een of twee, of tien onschuldige burgers in Afghanistan omkomen. Toch beloven ze altijd een onderzoek. De westerse mens raakt echter gauw verveeld door herhalingen en men vergeet snel de doden en het onderzoeken.

In al die duizenden pagina’s gelekte rapporten staat een klein bericht dat uitleg behoeft. Het is een bericht dat gaat over het verborgen contact en de uitwisseling van informatie tussen Pakistan en de Taliban.

Ook dat is niet nieuw. Een Amerikaan ziet deze achterbakse samenwerking als verraad, maar de Pakistani zien dit juist als een noodzakelijke daad. Het is uiterst onhandig als Pakistan niet af en toe wat vertrouwelijke inlichtingen aan de Taliban zou toespelen. Als ik de president van Pakistan was, bleef ik ook heimelijk in contact met de Talibanleider Mullah Omar, want Amerika heeft met de Afghaanse oorlog het bestaan van Pakistan in gevaar gebracht.

De Amerikanen denken niet aan de Pakistani, ze denken alleen aan zichzelf.

Pakistan is een bijzonder land, een zelfstandige natie met een jonge boeiende pijnlijke geschiedenis en verse literatuur.

Het land kent een kleurrijk, gewelddadig, ingewikkeld, opwindend machtssysteem. Politiek in Pakistan is gelijk aan toveren, aan goochelen.

Het is het recht van de Pakistani om in die chaos aan zichzelf te denken.

Bevriend zijn met de Amerikanen en stiekem met de Taliban zakendoen, is de enige tactiek die Pakistan overeind houdt.

Voor de oosterse mens is de zaak duidelijk: de Amerikanen kunnen niet in Afghanistan blijven. Ze gaan weg en ze moeten weg.

Ook de regering van Karzai blijft niet.

Zij die blijven, zijn de Taliban.

De president van Pakistan moet zijn land bij elkaar houden.

Gebaseerd op die oosterse ervaring, werken de Taliban en de Pakistani clandestien samen.

Nederland heeft de gang van zaken in Afghanistan beter begrepen. Sinds gisteren hebben de Nederlandse soldaten hun geweren neergelegd en zich teruggetrokken uit het land.

De officiële woordvoerder van de Taliban heeft telefonisch in deze krant Nederland gefeliciteerd met dit onafhankelijke besluit.

Ik wens Nederland ook geluk met deze moedige stap. Ik heb geen contact met de Taliban, maar ik ben in het bijzonder blij voor zowel Afghanistan als Nederland. Het past niet meer bij het Nederland van nu om een land te bezetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden