'De gele drol' kan Edinburgh Unesco-status kosten

Het is het hoogtepunt voor menig bezoeker aan de Schotse hoofdstad Edinburgh: het uitzicht vanaf Calton Hill. De kerktorens, de elegante brug over de vallei, en aan de horizon de middeleeuwse stad met haar burcht. Als het aan de gemeente ligt, krijgt de skyline een nieuwe dimensie in de vorm van een pompeus hotel dat in de volksmond al bekendstaat als 'de gele drol'.

Edinburgh ai Ribbon Hotel, door inwoners van Edinburgh 'de gele drol' genoemd. Beeld
Edinburgh ai Ribbon Hotel, door inwoners van Edinburgh 'de gele drol' genoemd.Beeld

Het sterrenhotel moet de kroon vormen op een 1,2 miljard euro kostend nieuwbouwproject met een winkelcentrum, luxe-appartementen en een bioscoop. Gemeentelijke planologen lieten zich vernietigend uit over dit megaproject in de schaduw van Calton Hill, maar de raad negeerde hun negatieve advies. Deze beslissing kan het 'Athene van het Noorden' zijn status van Unesco-erfgoed kosten.

De omgeving van Calton Hill heeft het toch al zwaar te verduren. Aan de voet van de heuvel staat de Royal High School, een neoklassiek gebouw van Thomas Hamilton, al decennia leeg. Ooit waren er plannen om hier het Schotse parlement te huisvesten, maar Labour koos voor nieuwbouw die lijkt op een gevangenis. Nu wil men er - hoe verrassend - een luxueus hotel van maken.

Bouwmeester Gareth Hoskins wil het gebouw laten voorzien van twee enorme vleugels, waardoor het een treffende overeenkomst zou vertonen met het gelaat van Mickey Mouse. Er is een alternatief voorhanden in de vorm van een muziekschool. Die zou beter passen in een gebouw dat wordt geassocieerd met de Schotse Verlichting.

Schuld

Dat de gemeente projectontwikkelaars niets in de weg legt, heeft te maken met de penibele financiën van de stad. Edinburgh heeft een schuld van 2,6 miljard euro, wat jaarlijks 140 miljoen euro aan rente kost.

De Schotse overheid steunt de nieuwbouw van harte en draagt 100 miljoen euro bij aan het gewraakte nieuwbouwproject, dat verder wordt bekostigd door een Amerikaans pensioenfonds.

Architectonisch vandalisme in 'Auld Reekie' is niet iets van de laatste jaren. In de jaren zestig werd George Square in de oude stad al danig verminkt door de nieuwbouw van de universiteit. Een decennium later verrees op de plek waar nu de gele drol moet komen een wanstaltig winkelcentrum, compleet met een kippenhok voor kantoorpersoneel.

'Festivalsfeer'

Volgens de Londense architecten Jestico & Whiles zal hun twaalf verdieping tellende hotel juist bijdragen aan de 'festivalsfeer' in de Schotse hoofdstad. Tegen The Guardian zei de schrijfster Candia McWilliam, een buurtbewoonster, al mistroostig te worden bij het zien van de maquette. 'Traditioneel is architectuur hier een dialoog tussen klassiek en modern, maar het hotel is een luidruchtige opschepper, eentje die iedereen die in zijn buurt komt wegpest.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden