De gekste klachten die het LAKS heeft ontvangen

Een kijkje bij het hoofdkwartier van klachtenlijn: het Landelijk Aktie Komitee Scholieren.

Het belteam van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).Beeld anp

Wat is het gekste wat de klachtencommissie van het LAKS tot nu toe voorbij heeft zien komen? Sterre Teunissen, de vijfdeklasser die dit jaar de scepter zwaait over de klachtencommissie, denkt even na. 'Vorige week klaagde iemand over een paardenposter die in de examenruimte hing. Hij raakte afgeleid, omdat hij paarden verschrikkelijk vindt.' Een paardenposter? Over rekenmachines en woordenboeken bestaan strenge regels, maar scholen kunnen wél zelf beslissen of leerlingen voorwerpen mogen meenemen die geluk brengen. Zoals paardenposters.

Sommige gekke klachten betreffen ergere bronnen van overlast. Zoals het horloge dat het hele examen lang piepte. Of de kandidaat die door zijn stoel heen zakte. Maar de winnende klacht is toch de wesp die de examenzaal was binnengevlogen. Teunissen: 'Een surveillant wilde de wesp doodslaan en pakte het eerste wat hij zag, de Binas van een scholier die examen zat te maken. Maar hij sloeg mis en de wesp belandde op een andere docent. Twee andere surveillanten hebben de wesp uiteindelijk doodgeslagen.'

De leerlingen moesten er vooral hard om lachen, zegt Sterre. 'Het is even vervelend, maar niet iets waardoor je kunt zakken.' Dat geldt soms wel voor de serieuzere klachten die ze binnenkrijgen, van vermeende fouten in examens tot lesstof die nooit is behandeld. Soms kunnen die klachten er zelfs toe leidendat de normering wordt aangepast.

De 'examenverpester'

Simone van Saarloos, beter bekend als de vrouw die het Nederlands eindexamen verpestte.' Die tekst probeerden boze scholieren op de Wikipedia-pagina van de auteur te plaatsen. Een stuk van haar zat, zonder haar medeweten, in het vwo-examen Nederlands, waarover veel geklaagd werd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden