De gebeden zijn verhoord: Knevel krabbelt weer op

Het gaat gelukkig alweer wat beter met Andries Knevel.

Max Pam
Andries Knevel Beeld anp
Andries KnevelBeeld anp

Niet lang nadat zijn boek over Franciscus I - Het geheim van de paus - was uitgekomen, werd hij in Bolivia getroffen door een salmonellavergiftiging. Op de intensive care zweefde hij tussen leven en dood, maar hij redde het. Hij werd teruggebracht naar Nederland en nu doemen allerlei vragen op. Was het een bericht van God, of was het zelfs een straf? En waarom hij? Waarom werd een juist een vrome christen met een missie getroffen en bijvoorbeeld niet zo'n godloochenaar als ik?

Geen eenvoudige vragen.

Intussen krabbelt Knevel weer op. Via bladen als het AD of De Telegraaf krijgen wij bijna dagelijks een update over zijn gezondheidstoestand. Zo weten wij dat Knevel 11 kilo is afgevallen. Maar dat kan nog een gewone correctie zijn, want uit recent Amerikaans onderzoek is naar voren gekomen dat mensen die veel naar de kerk gaan significant dikker zijn dan mensen die dat niet doen. De precieze oorzaak heeft men nog niet kunnen achterhalen, maar men vermoedt dat de combinatie van stil zitten op een kerkbank en na afloop samen eten verantwoordelijk is voor een verhoogde kans op obesitas. Verder is Knevel nog erg moe vanwege de aanslag op zijn longen, maar is hij toch al weer twee uur in de week aan het werk.

Knevel is een gezegend mens dat duizenden mensen de oproep hebben beantwoord om voor zijn herstel te bidden. Zoiets kan gevaarlijk zijn, want in 2006 heeft de onderzoeker Herbert Benson aangetoond dat zieken, die weten dat er voor hun herstel wordt gebeden, vaak slechter af zijn. Zijn gaan zich zorgen maken en voelen een morele verplichting om beter te worden. Om al die gebeden enigszins in goede banen te leiden, heeft de cultuurtheoloog Frank Bosman - zijn vak is ooit door Edward Schillebeeckx uitgevonden - een zespuntenplan voor het bidden opgesteld. Deze zes punten wil ik even met u doornemen.

1. Met bidden leg je je leven in handen van iemand die groter is dan jij.

2. Bidden kan zijn een dankzegging voor wat je hebt gekregen, of een smeekbede voor wat je graag wilt hebben.

3. Een hogere macht aanspreken, mag net zo vaak als je wilt.

4. Maar je moet niet gek opkijken als je beroep op die hogere macht niet wordt verhoord. 'Dan moest het zo zijn.'

5. Ook mag je vragen om een nieuwe baan, een nieuwe auto of salarisverhoging.

6. Bidden mag overal, op het werk, in de auto of op de fiets.

Vooral op de punten 4, 5 en 6 valt wel iets af te dingen. Dat het zo moet zijn als het bidden niet helpt, lijkt me een tautologisch cliché in de Grote Herenmaten. Dat je mag smeken om salarisverhoging is gewoonweg ordinair en lijkt me een pertinente belediging voor de hogere macht. En dat je mag bidden in de auto of op de fiets lijkt me levensgevaarlijk.

Andries Knevel is al degenen die voor hem gebeden hebben erg dankbaar, zei hij in weer een ander interview. Ook zegt hij God te danken, 'om wie Hij is', zoals het Onze Vader begint, want 'pas daarna beginnen de noden'. Zijn vrouw en zijn kinderen is hij dankbaar vanwege hun steun. Maar dat hij misschien ook zijn artsen in Bolivia en Nederland enige dank verschuldigd is, daarover lees je in al die updates maar heel weinig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden