De gast die zich misdraagt, wordt verwijderd (Gerectificeerd)

Criminele asielzoekers die als veelpleger te boek staan, worden straks eerder uitgezet. Minister Verdonk benadrukt dat bij elk misdrijf naar het individu wordt gekeken....

Criminele asielzoekers moeten sneller uitgezet, vindt een meerderheidvan de Tweede Kamer. Vreemdelingen die minder dan drie jaar eenverblijfsvergunning hebben, kunnen straks voor kleine delicten over degrens worden gezet. De oppositie beschuldigt minister Verdonk voorVreemdelingenzaken van het bedrijven van 'symboolpolitiek'.

Vertonen vreemdelingen criminele trekken?

Cijfers ontbreken. Minister Verdonk verwijst naar het WetenschappelijkOnderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie, dat inapril dit jaar concludeerde dat allochtonen vaker bij de politie alsverdacht bekendstaan dan autochtonen. Over vreemdelingen wordt nietgerept.

Waarom dan een strikter beleid?

Vooral om niet-westerse allochtone veelplegers aan te pakken, al isonduidelijk of veel vreemdelingen draaideurcriminelen zijn. Elk delict iser één te veel, vindt de minister. 'Vreemdelingen zijn hier te gast endienen zich aan de Nederlandse wetten en normen te houden. Doen zij datniet, dan lopen ze het risico verwijderd te worden', is de boodschap diepast in het integratiebeleid 'Nieuwe Stijl'.

Dus de Iraakse jongen die snoep steelt, kan worden uitgezet?

Wel als hij drie keer wordt gepakt en van de rechter langer dan eenmaand celstraf krijgt. Hij moet ook korter dan drie jaar eenverblijfsvergunning hebben. Ook wil de minister vreemdelingen met eenstatus van tien jaar kunnen uitzetten als zij een misdrijf plegen waaropeen celstraf van ruim drie jaar staat. Ze benadrukt dat bij elk misdrijfnaar het individu wordt gekeken.

Is het strenge plan uitvoerbaar?

Voor de politie verandert niet veel, die moet toch al boeven vangen. Hetuitzetten kost meer moeite. Nu al is het lastig individuen viavreemdelingenbewaring naar hun thuisland te sturen. Het land wil ze nietterug als documenten als paspoorten ontbreken. Veel gevangenen worden nade vreemdelingendetentie op straat gezet en leiden vervolgens een illegaalbestaan.

Criminele vreemdelingen kunnen al worden uitgezet?

Ja. Maar alleen als zij een misdrijf plegen waarop een gevangenisstrafstaat van meer dan zes maanden. Dat is beleid uit 2002 waarvan de effectenniet duidelijk zijn. Uit een evaluatie van de Adviescommissie voorVreemdelingenzaken blijkt dat er geen zicht is op het aantal criminelevreemdelingen dat het land is uitgezet.

Is Nederland het strengst in Europa?

Wel waar het openbare orde en vreemdelingenrecht betreft. AlleenDenemarken is strenger. De rechtse Franse minister Sarkozy van BinnenlandseZaken noemde dubbele bestraffing (celstraf en uitzetting) in 2003onrechtvaardig en wreed en ineffectief.

Wat vindt Europa hiervan?

Volgens het Europese Hof van Justitie mogen vreemdelingen niet wordenuitgezet met afschrikking als oogmerk. Verdonk stelt echter in een briefaan de Tweede Kamer: 'Het is een duidelijk signaal aan nieuwkomers inNederland, en personen die het voornemen hebben zich in Nederland tevestigen.'

Kim van Keken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden