De galaheren zuchten onder het smoking-juk

Het is zó gezellig op school. Ook bij ons heeft de energieverslindende lampengekte toegeslagen en nu zitten we met de rolgordijnen dicht naar een berg feestverlichting te koekeloeren....

Vrijdag is het kerstgala en het gonst werkelijk door de complete bovenbouw. Meiden zoeken ‘De Jurk der Jurken’. Hoe bloter, hoe beter. En zwart is de kleur. De heren zuchten onder het juk van de vereiste smoking. Ik loop rond om eens te kijken wat men zoal van het Nederlands bakt in de diverse opdrachten en overal worden razendsnel de websites van H & M en Zara weggeklikt. ‘Gaat goed hè, met je Zweeds! Je Spaans gaat er ook reuze op vooruit’, lach ik. Weet havo-4 veel dat die bedrijven uit het buitenland komen.

Intussen moet er voor het vak management en organisatie nog even een opdracht af over leiderschapsstijlen. Laat ik het voorlopig op de kleding gooien. Wat trek je aan als manager van een groot bedrijf? Wat past bij jouw stijl? Moeten je werknemers bedrijfskleding aan en waarom? Meteen maar uitzoeken op die site die je net wegklikt, die overhemden voor je caissières.

Op de gang rollen twee leerlingen over de grond. Of dat liefde is, vraag ik vriendelijk, want het ziet er in feite nét ietsje anders uit. Blijken onze engeltjes toch weer heel menselijke trekjes te hebben. Gelukkig maar, stel je voor dat het onderwijs ineens een eitje zou worden. Dat we weer bérgen sollicitanten konden verwachten, het voltallige personeel bij het schoolhek U zijt wellekome zingend, onze engeltjes zwaaiend voor het raam.

Vrijdag, in hun galaoutfit, zijn het allemaal schatjes. Onwennig lachen ze naar elkaar. Carlo is best een lekker ding in die smoking en kijk: Shanice heeft dezelfde jurk als Jill. ’t Is lastig dansen met zo’n glittertasje en een sleepje en op de dames-wc is het nog drukker dan normaal. Als de klok tien slaat, stapt daar het gespuis uit de limo. Een witte. Wháááá!

Zeg nou zelf: hoe hebt u het kunnen missen al die jaren, het onderwijs? Enfin: U zijt... Maar ik verval in herhaling.

Een mooie kerst gewenst allemaal. Trek iets leuks aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden