De Fransen hebben nu 'het recht om zich te vergissen': eerste foutje te goeder trouw blijft (meestal) onbestraft

In het geboorteland van de Verklaring van de Rechten van de Mens, Frankrijk, is een wetsartikel aangenomen dat het recht om je te vergissen garandeert. Met deze doorbraak legt de Nationale Vergadering, het Franse parlement, vast dat de burger het recht heeft zich in interactie met overheden te goeder trouw een keer te vergissen. Bij die eerste vergissing mag de overheid geen sanctie opleggen.

Het Franse parlement in ParijsBeeld reuters

De Franse regering betitelt de wetgeving als een revolutie in het dagelijks leven, meldden Franse media woensdag. Het idee is onderdeel van de hervormingsplannen van de liberale president Emmanuel Macron. Die vindt dat de burger zich een keer mag vergissen. Hij wil dat dit uitgangspunt een hoeksteen wordt voor de verhouding tussen burgers en een overheid die het vertrouwen van de samenleving moet hebben.

Vergunningen

De wet geldt bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergunningen. Een overheid die betwijfelt of de fout voor het eerst en per ongeluk gemaakt is, moet bewijzen dat de persoon in kwestie te kwader trouw was. Het recht op vergissen is niet absoluut en er zijn uitzonderingen, zoals in de gezondheidszorg ook al het geval is.

Het beginsel wordt nog nader uitgewerkt. Zo wordt gekeken naar de consequenties voor mensen die zich vergissen bij het betalen van belasting. De sancties die over het verzuim te betalen worden geheven, zijn vaak als boete in een percentage van de hoofdsom uitgedrukt. Dat percentage zou fors omlaag gaan als de nalatige belastingbetaler zich onopzettelijk en voor het eerst vergist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden