De Franse troonopvolger vermoord

Dagboek

Parijs, 14 februari 1820.

De vermoorde Duc de Berry

Den 14 februari kregen wij op ons ontbijt het Journal de Paris. Daar uit zagen wij de afgrijselijke moord die in het uitgaan van de groote opera gepleegt was aan de duc de Berry, opvolger van de kroon van Frankrijk.

Op het ogenblik dat hij de princes in het rijtuig heeft geholpen - het was niet door de groote deur, daar de prins altijd een klijne deur op zijde uit ging - en in het zijne zoude gaan, komt er iemand agter hem, die met de linkerhand de jean d'arme wegduwt en tegelijk met de regterhand een soort van priem in de zijde van de vorst heeft gestoken, die zeer diep moet zijn geweest.

En op het ogenblik haalde de prins zelfs het moortuig er uit dat met bloed was, en hij werd gebragt in de foyer van de opera, daar het eerste verband werd gelegd, dog werd de wond dodelijk.

Hij is verschijde keere nog gelaten, is zeer present gestorven. Om 6 uren des morgens was hij reets een lijk.

De dader werd gevat, dog had nog de stoutmoedigheid te zeggen: 'qu'il était bon Français et que son coup avait bien réussi.' Het was een zadelmaker, Louvel genaamt, de agter de stalle van de koning woonde en zo men zegt al sedert 4 jaar dit voornemen had.

Daar het juyst de eerste dag van de carnaval was, gaf het een verbazende sensatie in geheel Parijs. Alles werd afgezegd, geen masque mogt er op straat te voorschijn komen.

Dionysia 'Caatje' Cau (1779-1828), echtgenote van de ornitholoog Coenraad Temminck.
Uit A.M. van Lynden-De Bruïne: In vogelvlucht door Europa. Walburgpers, 2001.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.