Commentaar

'De Franse politieke verdeeldheid is gunstig voor het Front National'

Frans links is tot op het bot verdeeld, Frans rechts was het al. Het Front National kan tevreden zijn, schrijft Fokke Obbema in het commentaar van de Volkskrant.

Francois Hollande. Beeld afp

De meest gunstige uitleg die er aan de regeringswisseling in Frankrijk valt te geven, is dat François Hollande daadkracht heeft getoond: de president ontdoet zich van politieke tegenstanders in zijn eigen partij en behoudt standvastig de sociaal-liberale koers die hij al eerder had gekozen. Aangezien zijn bezuinigingsbeleid goed past bij de eisen die Brussel stelt, kan de rest van de EU opgelucht ademhalen.

Helaas staat die blije interpretatie op gespannen voet met de politieke werkelijkheid. Die toont een toenemend politiek isolement van Hollande. Als er één politiek leider baat heeft bij de gang van zaken dan bevindt die zich aan de andere kant van het politieke spectrum: Marine Le Pen, leider van het eurosceptische Front National (FN). Dat kan moeilijk tot opluchting in de rest van Europa leiden.

Le Pen moet met intens genoegen hebben gezien hoe na het rechtse establishment nu ook links aan interne verdeeldheid ten prooi valt. De stelregel dat kiezers zich afkeren van partijen die hun interne verdeeldheid niet weten te verbloemen, geldt evenzeer in de Franse politiek. Voor de zomer vochten de kopstukken van de rechtse UMP elkaar de tent uit. De oud-premiers Fillon en Juppé staan hier lijnrecht tegenover oud-president Sarkozy. Die wordt ook nog eens door 'linkse' officieren van justitie beticht van malversaties. Gegeven Sarkozy's vechtlust belooft het een taai herengevecht te worden. Le Pen, die haar partij soeverein leidt, zal er alleen maar plezier aan beleven.

Tweespalt
Op links wordt de tweespalt binnen de Parti Socialiste na deze wisseling van de wacht alleen maar nog prominenter. Tot dusver drukte Hollande zijn vijanden tegen zijn borst. Nu zal Arnaud Montebourg, de ontslagen minister van Economische Zaken, geen blad voor de mond nemen. Met zulke politieke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Op de dag na zijn ontslag nam hij een voorschot met de opmerking dat 'Hollande de hele tijd liegt, vanaf het begin'. Diens 'amateurisme' zou de weg vrij maken voor het FN.

De tragiek van de Franse politiek is dat zowel links als rechts beseft dat de eigen politieke verdeeldheid gunstig is voor Le Pen, maar dat niemand in staat lijkt dat te voorkomen.

Fokke Obbema is buitenlandredacteur van de Volkskrant.

Jean Marie Le Pen en zijn dochter Marine Le Pen. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden